DergiZan

Yazı ve Sanat Ülkesi

Kimyasal Ürünler ve Muadili Doğal Ürünler / Erkan Şamcı

Son elli yıldır günlük hayatımıza durup dururken, hiç de gereği yokken ekonomik sebepler yüzünden elli beş bin kimyasal ürün girdi. Günlük hayatın dışındakileri de sayacak olursak, (bu izafi bir rakam olmakla beraber) bir tevatüre göre 85 bin kimyasaldan bahsediyoruz.

Ekolojik yaşam temelde saygılı yaşamdır. İnsanın kendisine, çevresine, doğaya saygılı ekoloji, insan ile çevre arasındaki ilişkinin adıdır. Bizim doğayla, ağaçla, kuşla, balıkla, her şeyle olan ilişkimizin totalde ismi ekolojidir. Ama bu ilişki ticari firmaların lehine, insanın ve çevrenin aleyhine, özellikle son elli yılda fütursuzca bozuldu.  Firmalar da hiç gereği yokken aşırı kimyasal kullanmaktan çekinmiyor. Benim misyonum, insanları bu konuda uyarıcı etkiyi yapabilmek.

Ben gayet yumuşak, güler yüzlü, yumuşak ve alternatiflerini söylediğim seçeneklerle şu anda 4 televizyon kanalında birden o mesajları vermeye çalışıyorum. Bahçe yaptığım bir programım var. Onun içerisinde dahi bahçeden eve girip nasıl ekolojik çamaşır, bulaşık yıkanır, nasıl kişisel temizlik malzemeleri yapılabileceğini insanlarımıza anlatmak benim hem insani, hem de mesleki sorumluluğumdur.
Kimyasallar yerine Ekolojik ürünler, piyasadaki ürünlere göre yüzde yüz daha ekonomik diyebiliriz. Çünkü piyasadaki ürünler çok sert kimyasallardır.

Çok basit şeylerle, tuzla, karbonatla, sirkeyle çok etkili ve çok ekolojik temizlik yapılabilir. Üstelik ekolojik temizlik, aynı zamanda ekonomik temizliktir. Yine ekolojik ürünler, gerçekten ekonomik ürünlerdir. Bunların en ucuzlarından alınıp yapılabilir.

Sağlıklı hijyen için zehirli olmayan doğal temizlik ürünlerini kullanmalıyız. Bu temizlik ürünlerini evde kendiniz hazırlayabilirsiniz. Bu ürünleri hazırlamada kullanacağınız ürünlere birkaç örnek verelim.

Sirke
İçeriğindeki asit; mikropları öldürür, yağı parçalar, mineral kalıntıları çözer. Ayrıca koku giderici özelliği vardır. Fayansları, halıları, kesme tahtalarını, porselen, kristal ve cam eşyalarını temizler. Lavabo ve tuvaletlerdeki pis kokuları yok eder.

Limon
Metalleri parlatır. Buzdolabı, fırın, kesme tahtası ve çöp kovasının kötü kokularını yok eder.

Tuz
Buzdolaplarını, kızartma tencerelerini, hasır mobilyaları ve suni çiçekleri temizler. Kumaşlardaki yağ lekelerini ve ahşap yüzeylerdeki su lekelerini çıkartır. Tencere ve tavalara yapışan yemek kalıntılarını çıkartır.

Karbonat
Beyazlatıcı ve koku giderici özellikleri vardır. Çaydanlıkları, kahve makinelerini, biberonları, kesme tahtalarını, ev aletlerini daha birçok aksesuarı temizler. Mücevherleri, çelik ve mermer yüzeyleri parlatır.

Boraks
Boraks; su, oksijen, sodyum ve bordan meydana gelir. Antiseptik, antifungal, antibiyotik, koku giderici, leke çıkarıcı ve dezenfektan özellikleri olan doğal kaynaklı bir mineraldir. Küflenmeyi önler. Tıkanan lavaboları açar. Boraksı eczane, aktar ve temizlik ürünleri satan dükkânlardan tedarik edebiliriz.

Bitkisel Yağ Tabanlı Sıvı Sabunlar (Arap sabunu vs.)
Bu sabunlarla yapacağınız temizlik, sağlık açısından da hiçbir tehdit oluşturmaz.

Çamaşır Sodası
Sodyum karbonat adlı bir mineraldir. Katı ve sıvı yağlar, kir ve pek çok petrol ürünlerinin etkin temizleyicisidir. Aynı zamanda su yumuşatıcı ve sabun köpürtücü özellikleri de bulunur. Yakıcı özelliği nedeniyle, uygularken lastik eldiven kullanmak doğru olur.

Esans Yağlar
Bir iki damla limon, turunçgil, elma, lavanta, nane vb. yağı ile ev yapımı temizleyicilere hoş bir koku kazandırabilirsiniz.

 

Bu yazıyı paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu yazarın toplam 2 eseri bulunmaktadır.

Yazarın diğer yazıları