DergiZan

Yazı ve Sanat Ülkesi

Solar Impulse 2 Dünya Turunu Tamamladı / Azad Karataş

solarimpulse1Sadece güneş enerjisiyle havada kalan Solar Impulse 2, dünya turunu tamamlayarak 9 Mart 2015’te havalandığı Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’ye geri indi.

Uçak, dünya turunun son etabı için 23 Temmuz’da Mısır’ın başkenti Kahire’den havalanmıştı. Uçağın Abu Dabi’ye ulaşması iki gün 37 dakika sürdü.

Dünya turunu iki pilotla tamamlayan Solar Impulse 2, toplamda 505 saat (23 günden fazla) havada kaldı. Uçak, kötü hava şartları yüzünden Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya’daki bazı havaalanlarında planlanmayan molalar verdi.

16 etapta tamamlanan dünya turu boyunca uçak, en uzun uçuş rekorunu dört gün, 21 saat, 51 dakika boyunca havada kalarak Nagoya’dan Hawaii’ye giderken kırdı.

72 metre kanat genişliği

40 bin kilometrelik turu tamamlayan Solar Impulse 2’nin kanat genişliği 72 metre. Bu kanatlarda yer alan toplam 17,248 güneş hücresi, uçağın dört elektrik motorunu besliyor. Uçak, gündüzleri elde ettiği enerjiyi bataryalarında depolayabildiği için geceleri de uçabiliyor.

İsviçre merkezli Solar Impulse’ın kurucusu olan Piccard, firmanın kurucu ortağı ve CEO’su olan Borschberg ile bugüne kadar sekiz dünya rekoru kırdı. İkili, ABD’yi 2013 yılında boydan boya güneş enerjili uçakla kat eden ilk isimler olmuştu.

Uçak, dünya turu boyunca Umman, Hindistan, Myanmar, Çin, ABD, Güney Avrupa ve Kuzey Afrika’ya uğradı.

Piccard, Eylül 2014’te Al Jazeera’ya yaptığı açıklamada, ‘amaçlarının güneş enerjisiyle neler yapılabileceğini göstermek ve yeniliklerin önünü açmak olduğunu’ söylemişti.

 

Kaynak : www.azadkaratas.com

Bu yazıyı paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu yazarın toplam 3 eseri bulunmaktadır.