DergiZan

Yazı ve Sanat Ülkesi

Aya Kito – Bin Damla Gözyaşı / Gözde Karadağ

Dikkat bu kitap yoğun duygu içerir!.

Gözyaşları akmaya hazır insanlar, bu kitabın yanında mendil bulundurmayı ihmal etmesinler. Çünkü okuyacağınız bu öykü, hiç bir kurgu olmaksızın, Aya’nın günlüğünden derlenmiş gerçek yaşam savaşını anlatmaktadır…

14 yaşında, daha hayatının baharındayken Spino Sereballer Ataksi adlı tuhaf bir hastalığa yakalanmıştır… Her geçen zaman hayatından büyük parçaları da alıp götürmektedir… 70 ila 80’li yıllarda yaşanmış bu olay beni çok etkiledi.

Hastalık insan vücudunu yaş ilerledikçe yiyip bitiren bir hastalık olmakla birlikte Aya’yı gün gün hayattan koparmaktadır. Aya ve ailesi hastalık teşhisi konmadan önce durumu anlayamazlar… Yolda yürürken düşüp dişini kırmalarına, bir anda eli ayağının tutmamasına anlam veremezler ancak daha sonra doktora gittiklerinde acı gerçeği öğrenirler!

Bu hastalık Aya’da şekil bozukluğu meydana getirdiğinden, okul arkadaşlarının bir kısmı onun o haliyle dalga geçip eğlenmişler!
Ne utanç verici varlıklarız biz insanlar! İnsan ırkından tiksinir oldum artık! Ne ara insanların hastalığı ile dalga geçen çirkin yaratıklar olduk? Bu kitabı okurken beni en yaralayan yer o kısmı oldu, karşı taraf çaresizce ölümü beklerken, diğer tarafın halden anlamaksızın kendilerine eğlence çıkarmaları!… Bunun yanı sıra insanlık hâlâ ölmedi dedirtecek yanlarına da şahit oldum. Aya ile dalga geçenler olduğu gibi; kendi bulunduğu sınıf arkadaşlarıysa ona sürekli yardım etmişlerdir.

Anlatımı oldukça akıcı olmakla birlikte, büyük ders çıkarmamızı sağlayan bir kitap olduğunu düşünüyorum. Çünkü Aya, yaşadığı onca şeye rağmen yaşama sevincini hiç yitirmemiş!

Tam 46 adet günlükten derlenmiş bu kitabı her yaş grubundan insanlara şiddetle öneririm. Mutlaka ama mutlaka, insanın hayatında hiç değilse bir kere okunması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum. Başta da dediğim gibi kitaba, peçete bulundurmadan başlamayın!

Portakal Kitap’a böyle güzel kitapları bizimle buluşturdukları için ayrıca teşekkürü bir borç bilirim.

Selam ve saygılarımla…

Bu yazıyı paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu yazarın toplam 23 eseri bulunmaktadır.