DergiZan

Yazı ve Sanat Ülkesi

Tekli Eğitim mi, İkili Eğitim mi? / Cihangir Boz

Ülkemizde  eğitim konusu kanayan bir yara. Bir türlü iyileşmiyor. Bu durumun en önemli nedeni çok büyük bir kurumsal yapıya sahip olmasıdır. Siyasilerin eğitimden anlamadığı halde eğitime müdahaleleri,   bakanların eğitimci olmamaları vb bir sürü neden sayılabilir. Eğitim alanında yapılan yanlışlıkları,  sonucunu anında görmediğimiz için farkında da olamıyoruz. Eğitim semeresini üzün bir süreçte verir. Eğitimin en yakın olduğu bilim dalı demografidir yani nüfus bilimidir. Planlamalar nüfus hareketliliğine bağlı yapılmalıdır.

Fazla detaylara girdiğimizde hataları kitap dolusu yazmak gerekeceğinden sadece tekli eğitim meselesine girmek istiyorum.  Son 5- 6 yıldır ikili eğitimden tekli eğitime geçme çabası içindeyiz.  Tek nedeni çocuklarımızın sabah erken kalkmalarını ve akşam karanlıkta dönmelerini istemeyişimiz.  Hâlbuki İkili eğitim daha faydalı. İsterseniz konuyu biraz açalım.

Madem eğitimin asıl amacı çocuklarımızı gerçek hayata hazırlamaktır, gerçek hayatımızda da erken kalkmak vardır ve akşam geç gelmek vardır. Öyleyse varsın erken kalksınlar, varsın akşam geç gelsinler. Bence hiç sakıncası yok.

İkili eğitim için büyük harcamalar yapıyoruz. Dört duvar binlerce derslik yaparak sorunu çözdüğümüzü sanıyoruz. Laboratuvar yok, bilgisayar yok, deney yok, uygulamalı eğitim yok. Yok yok yok.  Sonrasında lise mezunu ama adını soyadını yazmayan bir sürü gençle karşılaşıyoruz.

Nüfus yapımızı göz önüne alırsak 10 yıl, bilemediniz 15 yıl sonra boş sınıflar terk edilmiş okullarla karşılaşırız. Tıpkı bugün köylerimizde atıl durumda ki 16 000 okul ve lojman binası gibi. Daha açık izah edeyim, artık çocuk ve genç nüfusumuz azalıyor.  Gün be gün yaşlı nüfusu fazla olan bir topluma dönüşüyoruz. Daha da açık tarif edeyim, eskiden her ailede 5-6, hatta 10 çocuk varken şimdilerde 2 çocuktan fazla yok.  20 Yıl sonra büyük kaynaklar harcayıp yaptığınız derslikler,  okullar bomboş kalacak.

Özetle tekli eğitim için harcanan kaynaklar eğitimin kalitesine harcanmalıdır.

 

 

Bu yazıyı paylaş:

One thought on “Tekli Eğitim mi, İkili Eğitim mi? / Cihangir Boz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu yazarın toplam 46 eseri bulunmaktadır.

Yazarın diğer yazıları