DergiZan

Yazı ve Sanat Ülkesi

Canlı Kur’an Olarak Peygamber / Sadettin Turhan

Canlı Kur’an nedir? Canlı Kur’an; hayatın her anını her saniyesini Kur’an’ın dışında bir hayat yaşamamak üzere tertip etmektir. Yapmış olduğu her şeyin Kur’an’da örneği var mıdır diye bakmaktır.
Bununla alakalı kısa bir hikâye var. Hani her şey Kur’an’da var mıdır deriz ya; bir gün bir Allah dostuna cahillerden biri geliyor diyor ki:
“Sen sohbetlerinde hep diyorsun ki Kur’an’da her şey var, tüm soruların cevabı Kur’an’da. Söyle bakalım bana 1 çuval undan kaç ekmek çıkar?” Alim zat “Yarın köy meydanına gel söyleyeyim!” diyor. Ertesi sabah tüm köylü meydanda toplanıyor. Cahilde geliyor. “Evladım! Sor bakayım neydi sorun?” diyor alim. Cahil: “Bir çuval undan kaç ekmek çıkar?” Alim zat tutuyor kolundan, alıp götürüyor fırıncının yanına. “Fırıncı Efendi” diyor, “Bir çuval undan kaç ekmek çıkar?” Fırıncı diyor ki: “Hocam büyük çuval var, küçük çuval var. Hangisini soruyorsunuz?” Efendi döner cahile sorar: “Evladım büyük çuval mı? Küçük çuval mı?” Cahil: “Hocam büyük çuval” der ve fırıncı “Hocam bir büyük çuval undan 50 ekmek çıkar.” der. Hoca efendi dönerek cahile der ki: “50 tane çıkar evladım.” “Doğru ama ben sana Kur’an’dan soru sordum. Sen bana geldin, fırıncıdan cevap verdin. Bu kadar insanla dalga mı geçiyorsun?” Hocanın cevabı çok manidardır. “Evladım hayır. Ben seninle konuştuktan sonra gittim Kur’an’a danıştım. Sordum soruyu ve dedi ki bana işi ehline danışın. Bende geldim işin ehline danıştım.” Evet, biz Kur’an’a bu cepheden bakarsak o bizim için canlı hale gelir.
Ama sadece kelimelerine, sadece lafızlarına sadece manalarına bakarak bir yol çizmeye kalkarsak o zaman kurandan bir şey anlayamayız. Peygamberden bir şey anlayamayız. Evet, bir müzisyen Kur’an’ın ahengine baktığında buradan kendine bir nota çıkartabiliyor. Bir fizik profesörü Kur’an’a baktığında atomla ilgili detayları görebiliyor. Bir tıp profesörü Kur’an’ı okurken yaratılışla ilgili ayetlere farklı bir mana yükleyebiliyor. Bir ilim adamı farklı bir mana yükleyebiliyor.
Kur’an canlıdır. Kur’an asla ölmez. 1500 seneden beri ölmediği gibi milyonlarca sene daha ölmeyecek. Bugün Kur’an’ın bir ayetini okuduğumuzda hemen şunu söyleriz. Evet, aynı beni anlatıyor. Benim falanca meselemden bahsediyor. Benim sanki bugünkü içinde bulunduğum durumdan bahsediyor.
Evet, Kur’an canlıdır, bunun en güzel örneği de Peygamberdir. Bugün baktığımızda Peygamberin hayatına bir tane örnek yoktur. Bakın araştıralım, soruşturalım, karıştıralım hatta irdeleyelim. Resulullah (s.a.v.)’in hayatında Kur’an’ın ahlakına, ahkâmına, ayetlerine ters düşen bir tane hareket yoktur. O yüzden Kur’an canlıdır ve bunun canlı kanlı örneği Peygamberdir, Hz. Muhammed (s.a.v.)’dir. Bunun en güzel örneği budur. Canlı Kur’an görmek istiyorsak Peygamber hayatına bakacağız. Kılavuzunu görmek istiyorsak Kur’an’ı Kerim’e bakacağız. Kur’an’ı Peygamberden, Peygamberi Kur’an’dan ayırmayacağız.

Bu yazıyı paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu yazarın toplam 17 eseri bulunmaktadır.