DergiZan

Yazı ve Sanat Ülkesi

Çağımızın Hastalık Sebebi: Kandida (1) / Eşref Bolukçu

 

Sağlık sorunlarımızın asıl sebebini bulmak, bazen samanlıkta iğne aramaya benzer. Konu bağırsak sağlığı olunca, samanlıktaki samanları bölüm bölüm ayırıp, iğneyi öyle aramak daha akıllıcadır. Bağırsak sağlığını tehdit eden hastalıklardan biri de kandida mantar enfeksiyonudur.

Asrımız tüketim çılgınlığının, israfın yaşandığı bir çağ… Kapitalist sistemin pompaladığı tüketim çılgınlığı çağı… Beslenmemiz ile hastalılara sebep olduğumuz bir çağ…

İnsanlar, geçmişin hiçbir döneminde bu kadar sağlıksız beslenmemişlerdir. Yine, insanlar geçmişin hiçbir döneminde bu kadar kimyasal katkı maddelerine maruz kalmamışlardır.

İşte bu tüketim çılgınlığı, yanlış beslenme ve kimyasallara maruz kalma sonucu, normalde vücudumuz için zararlı olmayan kandida, sayı olarak artarak vücudumuz için hatta insanlık için tehlike derecesini aşacak hale gelmiştir.

Kandida mantarını duymayan kaldı mı, bilmiyorum…

Normalde çok az sayıda kandida mantarı ince bağırsaklarımızda yaşar. Kandida mantarının görevi, sindirime ve besin emilimine yardımcı olmaktır. Peki, neden bu mantarlar bizim için zararlı hale gelmeye başlar?

Kandida mantarının sebep olduğu kandidiyazis hastalığını tetikleyen sebeplerin bazıları: Çoğu zaman gereksiz yere kullanılan, başta antibiyotikler, anti asit ilâçlar, hormon ilâçları olmak üzere, toksik ilâçlar, gereksiz yere yapılan sezaryen doğumlar, evlerde temizlik, kozmetik gibi değişik amaçlarla kullanılan kimyasallar, bilim dışı yaklaşımlarla, insanların dişlerinde kullanılan amalgam dolgular, organik olmayan işlenmiş market gıdaları ve aşırı şeker tüketimine dayalı yanlış beslenme, tabiî olmayan sunî tohumlara mahkûm edilen tarım ve bilinçsizce kullanılan ziraî ilâçlar, ambalaj amaçlı kullanılan plastik ürünler, iletişim amacıyla kullanılan cep telefonu, bilgisayar kaynaklı elektromanyetik alan maruziyeti, aşırı stres, gerginlik ve yaşanan duygu travmaları… Bütün bunların sonucunda değişen ve zayıflayan bağırsak florası ve buna bağlı olarak zayıflayan bağışıklık sistemi, çağımızın ortak sorunları yalnız bizi değil, çocuklarımızı ve gelecek nesilleri de son derece etkilemektedir. Böylesine inanılmaz bir saldırıya maruz kalan insanlarda tabiî olarak çok sayıda yeni hastalıklar ortaya çıkmaktadır. İşte kandida bunlardan önemli bir tanesidir ve birçok hastalığın ve şikâyetin ardındaki gizli nedendir.

Kapitalist sistem, düzenli beslenmeyi değil çılgınca belenmeyi beyinlere pompalamaktadır. Bu tüketim çılgınlığı sonucu bozulan sağlıklı ve dengeli beslenme, ihtiyacı yeterince karşılayamadığından, bağışıklık sisteminin çökmesine sebep olmaktadır. İnsan organizmasında ikinci beyin veya duygusal beyin olarak da adlandırılan bağırsak sisteminin fonksiyonları bozulduğundan, bağırsak florası denilen ve bağırsakların iç ahengini sağlayan dost ve faydalı bakterilerin denge ve ölçüsü de tahribata uğrar. Bağırsak florasında, normal şartlarda, azınlık düzeyde, diğer bakteri ve mantarlarla birlikte bulunan kandida albikans çok süratli bir şekilde çoğalarak, bağışıklık sistemini çökertmek üzere saldırıya geçer. Bağışıklık sisteminin (otoimmün sistem) zayıflamasıyla, beslenme bozukluklarının çok görüldüğü, tatlıya, şekere düşkünlüğün yoğun olduğu, insanların kendilerini yorgun ve tükenmiş hissettiği, hastalık tabloları ortaya çıkmaktadır. Kandidanın bağırsaklarda aşırı miktarda çoğalmasıyla, bağışıklık sistemi faaliyetlerini azalttığı için, vücudu zehirleyen toksin maddeleri, organizmanın temizleme kapasitesini aşar. Özellikle, yıllardır karın ağrısı, gaz şikâyetleri, şiddetli halsizlik ve geçmeyen yorgunluk şikâyetleriniz varsa, kilo veremiyorsanız, sürekli grip benzeri hastalıklara yakalanıyor ve sürekli antibiyotik kullanıyorsanız, çare bulamadığınız alerjileriniz varsa, tatlılara aşırı düşkünlük gibi şikâyetlerinize rağmen, hekimlere gidip çare aradığınızda ‘Sizde hiçbir şey yok’ cevabını alıyorsanız, sizde kandida sorunu olabilir. Günümüzde ciddî bir sorun haline gelen, aşırı şişmanlığın önemli bir sebebi; bozulan bağırsak florası dolayısıyla, sağlıklı çalışmayan karbonhidrat metabolizmasına rağmen, aşırı karbonhidrat tüketimi ve yanlış beslenmedir.

Bağırsaklarda tahripkâr hâkimiyetini kuran kandida mantarı, gıdalarla alınan, rafine edilmiş şekerle imal edilen ürünleri ve işlenmiş unlu gıdaları, birkaç aşamada değişimlere uğratarak, karaciğerde alkole dönüştürmektedir. Hiç alkol kullanmayan kişilerin, sindirim sisteminde, kandida etkisiyle ayrıştırılarak açığa çıkan bu alkol, metabolizma faaliyetiyle, alkol almış gibi, özellikle de karaciğer hücrelerinde, yıpranma ve yıkımlar yaşanmaktadır. Kandida, bir mantar enfeksiyonu olarak, karışık etkilerle vücut savunma sistemlerini tahrip ederek, insan organizmasını çeşitli sistem hastalıkları ve enfeksiyonlarla yorduktan sonra, hastalıklar sonucundaki komplikasyonlarla, hayat kalitesini, rahat ve huzurunu bozguna uğratır.

Sonuç olarak, kandida bir çok hastalığın ana sebebi, başlatıcısıdır.

Bir sonraki yazımda da bu konuya devam edeceğim.

Sağlıcakla kalınız…

 

Bu yazıyı paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu yazarın toplam 12 eseri bulunmaktadır.