DergiZan

Yazı ve Sanat Ülkesi

İyinin Gayreti Kötünün Çenesini Yorar / Ayşe Rahşan Gürel

“Ne zaman tevekkül edeceğim, ne zaman gayret göstereceğim; bunu çözemiyorum. Bu kafa karışıklığı beni daha çok atalete sevkediyor ” dedi derviş.
Şeyh gülümsedi: “Evlat”dedi. “Tefekkür, dürüstlüğün fikrî yönüdür. Önce dürüst olmanın gereğini kavra sonra dürüst ol. Sözünde işinde riya bulundurmamaya gayret et. O zaman sana ‘tefekkür’ nimeti lutfedilir. Çevrene bir bak; bu dünyada hiçbirşeyin sebepsiz yaratılmadığını anla. Tefekkür etmeyen tevekkül edemez. En güzel tevekkül, neticesini Allaha bırakarak sonsuz gayret göstermektir. İyilerin gayretsizliği, kötülerin faaliyet alanını genişletir.”
Şeyhi yine derdinin devasını iç içe bohçalara sararak sunmuştu. Bohçaları itinayla açıp her birine sarılı olan reçeteyi tane tane ve usulüne uygun olarak uygulaması gerektiğini biliyordu.

“Efela yanzurûne ile’l-ibili keyfe hulikat…” ayeti cemilesi düşüverdi gönlüne. Aylarca susuz yolculuk edip onlarca ağırlığı taşıyan develeri düşündü. İnsan ne kadar da acizdi. Kendi mihrakında hiç sapmadan hareket eden yıldızları düşündü. Hergün aksatmadan doğan güneşi… Yaratılmış olan her şeye karşı içinde bir şefkat duygusu uyanmıştı. Şefkati arttıkça, hayrettir ki idraki de artıyordu. Evet; şeyhinin dediği gibiydi; ‘tefekkür bir nimetti’ ve ancak özünde dürüst kalmayı başaran insaf ehline lutfediliyordu. Bunu anlamıştı.

“Anlamak” demişti, şeyhi bir keresinde; anlamak bir kıvılcım ateş gibidir. Onu harlandırmak istiyorsan ona sürekli insaf pamuğu atmalısın.”
Baş gözüyle tefekkür ettikçe, kalp gözü de görmeye başlıyordu insanın…

“Ey uzakları yakın eden şeyhimin Rabbi! Ey Allahım!.. derken, kendi niyazına kendi de gülümsüyordu. Öyle ya kula teşekkür etmeyen Allâhına şükretmiş olmazdı. O da iki şükrü birleştirivermişti işte.

Sâdıklarla beraber olmak ne güzeldi. Hem varlıkları, hem kalpte hakikat nurunu var edişleri ne hoştu.

Kula kuldan yansıyan Allâh, “ahsenü’l-hâlıkîn”di. Evet artık daha bir emindi…

 

 

 

 

Bu yazıyı paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu yazarın toplam 23 eseri bulunmaktadır.

Yazarın diğer yazıları