DergiZan

Yazı ve Sanat Ülkesi

Mutlu İnsanların Alışkanlıkları / Eşref Bolukçu

Mutluluk bir varış değil; bir süreçtir.

Mutluluk, dünyada en çok aradığımız şeylerden birisidir muhtemelen… Bu arayış, ömür boyu süren bir arayış olabilmektedir. Sebebi ise mutluluğa yanlış anlam atanmasıdır. Mutluluğun içten geldiğini kabul etmek yerine maddi şeylerden arama arayışı bu… Ya da maneviyat dışında anlam arayışlar… Maddiyat insanı mutlu etmez elbette.

Mutluluk, algıda değişimdir. Nasıl baktığımız veya nasıl gördüğümüz ile ilgilidir. Koşulları nasıl gördüğümüz ve onlara nasıl odaklandığımız ile ilgilidir. Bu nedenler, olaylar ve koşullar karşında inşalar farklı ruh haline sahip olurlar.

Meselelere bakış açınızı değiştirirseniz, her şey farklı gözükecektir.

Mutluluğunuz, yaşamınıza getireceğiniz belli alışkanlıklara olumlu olacaktır. Biz bunlara mutlu insanların alışkanlıkları diyoruz.

Mutlu insanlar merhametlidir. Etrafa merhamet ile bakarlar; tiksinti ile bakmazlar. Etrafına neşe saçarlar. Başka inasanlara yardım etmeyi severler. Başka insanların mutluluğu onları da mutlu eder. Paylaşmayı severler.  Bencil değildirler. Başka insanları anlamaya çalışırlar ve anlarlar yani empati kurarlar. Başkalarının mutlu olmasını istiyorsanız, merhametli olmaya çalışın. Mutlu olmak istiyorsanız, merhametli olmaya çalışın.

Mutlu insanlar sevgi ile donatılmışlardır adeta. Sevgi içlerinden yayılır. Başkalarını severler: İnsanların, hayvanları, evreni velhasıl Allah’ın yarattığı her şeye sevgi ile yaklaşırlar. İnsanlara sevgi ile bakarlar ve onlarda sevilecek cevherler görürler. İnsanlara asla öfke ve hoşgörüsüzlük ile bakmazlar. Mutlu insanlar ilgi ile sevgi ile bakarlar.

Mutlu insanlar kendisi ile barışıktırlar. Kendilerini olduğu gibi kabul ederler. Gelişime, değişime açıktırlar. Bu değişim farklı olmak değil, aslında gelişimdir. Karşılaştıkları zorluklar karşısında yılmazlar. Zorlukları, gelişimleri için bir fırsat olarak görürler. Hüsrana uğramazlar, kazanmak için çaba içinde olurlar. İçinde bulundukları şartlardan en iyi şekilde yararlanmaya çalışırlar.

“Kabul edin – sonra harekete geçin. Şu an neleri kapsarsa kapsasın, sanki kendiniz seçmişsiniz gibi kabul edin onu. Daima onunla çalışın, ona karşı olmayın. Böylece hayatınız mucizevi bir şekilde tüm hayatınızı dönüştürecektir.”

Her insan bazı problemlerle uğraşmak zorunda kalabilir. Mutlu insanlar tıpkı herkes gibi çeşitli problemlerle uğraşmak zorunda kalır ama onlar zorlukları, büyüme ve farklı şeyler yapma fırsatı olarak görürler. En hassas zamanlar da bile iyimserdirler. Yüce Yaratıcı’ya dayanırlar… Zorlukları bir büyüme fırsatı olarak görürler.

Mutlu insanların en büyük özelliklerinden birisi de asla kin tutmalarıdır. İnsanları affederler. Affetmeyen insanlar aslında mutsuzdur ve iç dünyasında çatışma halindedir. Mutlu insan kin tutmaz çünkü bunun ruhu, bedeni ve zihni olumsuz etkilediğinin farkındadır. Geçmişi geride bırakır ve böylece gelecek olanda neşeyi bulmaya devam edebilirler. Affetmeyi bilmeyen insanlar yaşamlarına negatiflik çeker çünkü affetmenin ne olduğunu anlamazlar. Ama mutlu inşalar için affetmek, acı veren bir olayın yaşandığını kabul etmek ve boş vermelerini gerektiğini bilmektir.

Mutlu insanlar, güçlü yönlerine odaklanırlar. Güçlü yönlerini bilirler ve en iyi şekilde yararlanırlar. Mağduru oynamazlar. Güçsüzlüklerinin farkına varılar, güçsüzlüklerini kabul ederler ve onlardan güç almaya çalışırlar.  Yani güçsüzlüklerini güce dönüştürürler. Kendi güçsüzlüklerini kullanarak güçsüzlüklerini yenmeyi bilirler. Kendini tanırlar ve olduğu gibi kabul ederler…

Mutlu insanlar pozitif bir bakış açısına sahiptirler. Eksikleri için kendini eleştirmezler, yargılamazlar; pozitif bakış açısıyla kendini geliştirirler.

Mutlu insanlar, saygı ve hürmetleri ile tanınırlar. İnsanlara saygı ile yaklaşırlar. İnsanları yargılamazlar ya da kıskanmazlar. Onlara sevgi ve hayranlıkla bakarlar.

Mutluluk bulunmaz. Bakış açımıza göre ya mutlu oluruz ya mutsuz…

Mutluluk, bir seçimdir. Bu seçim, her şeyi değiştiren bakış açınız ve tavrınızdır.

Mutlu olmaya açık değilseniz ve mutlu olmaya hazır değilseniz, mutluluk kapınızı çalmayacaktır.

Mutluluk Allah’a dayanarak hayatı ve insanları sevmektir…

Bu yazıyı paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu yazarın toplam 12 eseri bulunmaktadır.