DergiZan

Yazı ve Sanat Ülkesi

Elli Kuruş Kaç Kuruş? / Ömür Karakaya

Toplum olarak bazı şeyleri yanlış anlıyoruz diye düşünüyorum.

Birgün oturduğum mahallenin en işlek bakkalına gidip sigara aldım, bakkal hacı amcaydı namazını asla kaçırmazdı herkese selam verir öyle giderdi bakkalına. Öğrenci milleti bilirsiniz ki genelde kartla sigara alır aynen de öyle oldu kartla aldım. Aldığım sigara 10 liraydı ama bakkal 10.5 lira keseceğini söyledi neden diye sordum aslında sorun 50 kuruş değildi ama merak ettim sorgulamak istedim nedeni ise kartla çektiğim için kesinti oluyormuş ondanmış eyvallah dedim çıktım gittim.

Aradan kaç gün geçti bu kez de mahallenin diğer bakkalı alkol sattığı için hiç sevilmeyen Fevzi Abi’nin bakkalına gittim sigara almak için mahallemiz muhafazakar olduğu için Fevzi Abi’yi sevmezlerdi ve bakkalında alkol satıldığı için pek gitmezlerdi neyse yine aynı sigaradan aldım kartı uzattım 10 lira girdi pos makinasına, Fevzi abi yanlış girdin dedim 10,5 lira girmen gerekmiyor mu diye sordum, hayır dedi sigara 10 lira niye 10,5 lira gireyim ki dedi. Şaşırdım geçen başka bir yerden aldığımda öyle almışlardı dedim, Fevzi Abi ise ben niye senin hakkına gireyim ki dedi sonuçta müşterisin ister kredi kartıyla alırsın ister nakit alırsın dedi, eyvallah deyip çıktım bakkaldan.

İşin ironisi de tam bu noktada, biri namaz kıldığı için çok sevilen Hacı amca diğeri ise alkol sattığı için hiç sevilmeyen Fevzi Abi halbuki Hacı amca namaz kıldığı halde komisyon almayı ihmal etmiyordu ona göre birinin hakkına girmek gayet normalmış gibi davranıyordu ki aslında düşününce ona hak veriyordum benim de bağzı sebeblerden ötürü işim yolunda olsaydı bende böyle davranırdım sonuçta adam namaz kıldığı için alkol satmadığı için herkes tarafından çok saygındı herhangi ekonomik bir kaygısı yoktu ayrıca mahallenin iki bakkalından biri olduğu için diğer bakkal alkol sattığı  için herkes onun bakkalına giderdi işleri tıkırındaydı adama hak verdim sonra dönüp Fevzi abiye baktım adam işleri kötü zar zor çeviriyor dükkanını mahallede kimse bakkalına gitmiyor alkol sattığı için ya da dindar gözükmediği için ama yine de kimsenin hakkına girmiyor buna olduğunca dikkat ediyor.

Şimdi bunu sorgulamamız gerektiğini düşünüyorum acaba hangisi yanlış bir davranışta bulunuyor diye ben epeyce sorgulayıp bu sonuca vardım.

Benim bildiğim bakkal mahallenin atardamarıdır her şeyidir ama hacı amcadan olmamış bunu anladım ve toplum olarak yanıldığımız bir nokta var bu tarz adamlara verdiğimiz tavizden ötürü yaptıkları normalmiş gibi davranmaları çünkü namaz kılıyor diye iyi değil kimse, önemli olan onun gerektirdiklerini yerine getirmek.

Şimdi siz söyleyin Hacı amcadan mı alışveriş yapalım yoksa Fevzi Abi’den mi?

Bu yaman bir çelişki…

Bu yazıyı paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu yazarın toplam 7 eseri bulunmaktadır.