DergiZan

Yazı ve Sanat Ülkesi

Doğum Günü Şeysi / Ömür Karakaya

Yaşasın bağzı doğum günleri..
Cümleye Ahmet Arif’in bana her okuduğumda bol dereotlu bir doğum gününü anımsatan “(…) Kendine iyi bak. Bir daha hiçbir ana doğurmaz seni. Bir daha hiçbir cihan bulamaz seni.” Sözleri  İle başlamak istiyorum. Bana bir doğum gününü anımsatıyor bu güzel gökyüzü tadımsı sözler. Belki senin için bir çocuğun bisikletini,  ona ayın suya karışmış halini, onlara çiçek açan ayakkabıyı, sizlere bir sevgilinin gözlerini ( biliriz ki  yürekteki papatyaya gözler en güzel şiirdir ), ötekilere esrarkeş çocukların sol yumruğunu kaldırıp devrim yapmasını anımsatır, benim içinde bir doğum gününü anımsatır yüreklerde manevra yapmış bu sözler.
Üzerimde sisli, bulutlu hava vardı, ben bundan çok sıkıldım oturup kafamı geleceğin kollarına bırakmak istedim ve Ülkü Tamer misali ‘ Çok canım sıkılıyor, kuş vuralım istersen ‘ formatıyla çok canım sıkılıyor yazalım istersen kıvrımı içerisine girip bu yazıyı ele aldım.
Bugün doğum günüydü hiç tanımadığım kuramlar ülkesinin. Kuramlar ülkesi eski zaman bilicisi avuçlarıma sığmayan yıldızlardı. Çok güzel bir günde doğmuş olmalıydı ki güzel bir hava vardı içime sığmayan bahar taneleri, gündüzüme sığmayan bir gece, dalından koparılmış taze bir gökyüzü, tuval üzerinde gezen fırçalara taş çıkartan ay ve insanların el ele tutuşup mutluca yaşadıkları birgündü. Bugün doğum günüydü kuramlar ülkesinin, elleri cebinde dolaşıp herşeyden soyup soyutlamıştı kendini. Gözlerinde kan çanağı bir yuva, dizlerinde bir file bağlanmış demir parçacıkları, dilinde zehrini boşaltmış yılan, dudaklarında kimsenin umursamadığı bir adam, yanaklarında servise geç kalmış bir hemşire, saçlarında otobüsün en arka koltuğu beliriyordu. Ben ise saatlerimi kumbaraya atmış bütün hissiyatımla burnumdan içiyordum bu güzel günün mutluluk şarabını ama o ise şaraba bandığı tuzu attığı çorbanın tadının mükemmelliğini kavrayamıyordu aramızda ki fark buydu belki ben şarabı sevdiğim için bana böyleydi çünkü o şarabı sevmezdi.
Bu güzel günün, çorbayla karın doyurmayı öğrendiğim bugünün ana etkeni kuramlar ülkesinin çatlamış parmaklarının uçlarından öper, doğum gününü kutlarım..
Bu yazıyı paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu yazarın toplam 7 eseri bulunmaktadır.