DergiZan

Yazı ve Sanat Ülkesi

Şuşa Azerbaycan’ın “Kültür Başkenti” İlan Edildi / DergiZan

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kültür Bakanı olarak atadığı Anar Kerimov ile video konferans gerçekleştirdi.

Azerbaycan’ın zengin bir kültüre sahip olduğunu hatırlatan Aliyev, Kerimov’a kültür ve dilin korunması ve korunması konusunda talimat verdi.

Aliyev, bu yıl ünlü Azerbaycan şairi ve filozofu Nizami Gencevi’nin doğumunun 880’inci yılını kutlayacağını duyurdu ve 2021’in “Nizami Yılı” ilan edildiğini duyurdu.

Muğam, âşık ve halıcılık sanatlarının korunması ve muhafaza edilmesinin önemine değinen Aliyev, dini ve mimari yapıların korunması gerektiğine dikkat çekti.

“Azerbaycan’da yaşayan Ermeniler bizim vatandaşlarımızdır”
Aliyev, Ermenistan’ın işgal ettiği topraklarda 60’tan fazla caminin yıkıldığına dikkat çekerek, “Hiçbir uluslararası kuruluş bu konuda Ermenistan’ı kınamaz. Ermeni kiliselerini koruyoruz. Hiçbirimiz yok. Ermeni halkının sorunu ve Azerbaycan’da yaşayan Ermeniler bizim sorunumuzdur “Bugün Karabağ bölgesinde yaşayan Ermenilerin Azerbaycan devletinde normal yaşayabileceklerini anladıklarından eminim.” dedi.

Asıl görevlerinin Ermeniler tarafından tahrip edilen tarihi ve kültürel eserleri aslına uygun olarak yeniden inşa etmek olduğunu vurgulayan Aliyev, “Şuşa’yı Azerbaycan kültürünün başkenti ilan ediyorum. Şuşa şehri bunu hak ediyor. sadece Azerbaycan’ın değil bölgenin kültür başkenti sayılabilir. Şuşa’nın restorasyonu için çalışmalar şimdi başladı. Benim talimatım üzerine oraya büyük bir heyet gönderildi. Şuşa aslına göre restore edilmeli zaman kaybetmeden ve acele etmeden. ”ifadelerini kullandı.

“Fuzuli ilçesine uluslararası bir havalimanı inşa edeceğiz”
Aliyev, bakana bu yıl Şuşa’da “Harı Bülbül” müzik festivali ve “Vagif” şiir günleri düzenleme talimatı vererek, “Fuzuli ilçesine uluslararası bir havalimanı da yapacağız. ne kadar az iniş ve kalkış yolu hazır olur. Şuşa için hepsi bu. ayrıca yakın. “şeklinde konuştu.

Azerbaycan tarihinin ve kültürünün bir simgesi olmasının yanı sıra bölgedeki hakim coğrafi konumu ve Yukarı Anadolu’nun en büyük şehri olan Hankendi yolu üzerindeki konumu nedeniyle stratejik öneme sahip Şuşa Karabağ, 8 Mayıs 1992’de Ermeni güçleri tarafından işgal edildi.

Azerbaycan ordusu 8 Kasım’da Şuşa’yı işgalden kurtarmıştı.

Kaynak: https://egemenmilletinsesi.com/choucha-azerbaycanin-kultur-baskenti-ilan-edildi/

Bu yazıyı paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu yazarın toplam 27 eseri bulunmaktadır.

Yazarın diğer yazıları