DergiZan

Yazı ve Sanat Ülkesi

İnsan Sağlığını Hiçe Sayan Abartılar / Mustafa Dursun

Bazı meslek gruplarının belirli bir plan programı, yasal bir zorunluluğu veya bir talimatnamesi olmadığı, var ise de yeterince uygulanmadığı için, insan sağlığını ilgilendiren ve toplumsal yaşamı olumsuz etkileyen değişik iki konu hakkında, iyi niyetin rehin alınması da diyebileceğimiz tespitimi sunarken, öncelikle işini düzgün yapanları tenzih ederim.

Hepimiz evlatlarımızın düğünlerini, mutlu günlerini en iyi şekilde yaşamak görmek isteriz ve her insanın da en doğal hakkıdır. Ancak bu durumu istismar eden bazı kapalı mekanlı düğün salonlarında, coşkuyu attırmak adına, müzik aletlerinin ses volümünü çılgınca açarak ellerindeki müzik aletlerinin başına gözüne vurup kendilerini kaybedip, akıl almaz bir abartıyla mekan duvarlarını zorlayan ses eşiğine ait avazın insan sağlığını nasıl olumsuz etkilediğini, salondaki insanların yüz ifadelerinden de anlayabiliyoruz.

Salonda bu yüksek gürültüye maruz kalan bebek, çocuk, genç yaşlı her yaştan insan görmek mümkün. Bu duruma müdahale edecek mekanizmanın olmadığını, kendinden emin bir sistem teranesinin insanları rehin aldığını görebiliyoruz. Anti parantez belirteyim; düğüne derneğe, cemiyete, müziğe dil uzatma veya karşı olma gibi bir anlam çıkmamalı, sadece doğru yapıldığı sanılan yanlışlara bir vurgudur benimkisi…

Sorun yaşanan diğer bir başka sektör ise şehirlerarası yolcu otobüslerinde, seyahat sırasında yazın dondurucu araç klimalarının pek dikkate alınmayışıdır. İşim gereği sık sık yaptığım yolculukta yazın klimaları açıp, sanki kapatmaya da yolcular görevliymiş gibi unutup yolcunun üzerine kar yağıncaya kadar devam ettiren, kışın da tam tersini yaşatan bazı otobüs şoförlerinin umursamazlıklarına şahit oluyoruz. Vatandaşın boyun tutulma ve üşütmelerle, kışın da terleterek insanlarımızın sağlığını tehdit eder boyuta gelinmiş olmasıyla da bir sorumluluk taşıma titizliğine sahip olunmadığını görüyoruz. Firmaların, göstermelik sefer denetçileri de bir çözüm olmuyor…

Günlük yaşamımızda buna benzer durumların örneklerini çoğaltmak mümkün. İnsan sağlığını ilgilendiren bu ve buna benzer konular, sadece etki tepki yöntemi ile düzeltilmeye bırakılmamalı, müesseselerin bir bağlayıcı, disipline edici, eğitici, sorumluluk taşıyıcı duyarlılıkları olmalı, sadece kazanılacak parayı değil, kaybedilen toplum sağlığı da düşünülmelidir…

 

 

Bu yazıyı paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu yazarın toplam 3 eseri bulunmaktadır.