DergiZan

Yazı ve Sanat Ülkesi

Ukraynalı Yazar Victoria Granetska’nın Romanı Azerbaycan’da Yayınlandı / DergiZan


Bu günlerde çağdaş Ukrayna  yazarı Victoria Granetska’nın “Hoşbaht” (Mutlu) adlı romanı Bakü’de yayınlandı. “Nurlar” Yayınevinde neşrolunan roman, genç edebiyat eleştirmeni ve çevirmen Gumru Şehriyar tarafından Ukraynaca’dan Azerbaycan Türkçesine çevrildi.

Gerçek olaylara dayanan “Hoşbaht” eseri, 2015 yılında Uluslararası Edebiyat Yarışmasında “Kelimelerin Tacı” özel ödül kazanan Victoria Granetska’nın üçüncü romanıdır.

Röportajlarından birinde yazar şöyle diyor: “Çağdaş Ukrayna “Edebiyatında temelde yeni bir şey yaratmak istedim – başkalarının ve daha önce yazdıklarımın arka planında öne çıkacak yeni bir şey. Bence Ukraynalı Müslümanlar meselesi gergin, karmaşık ve her zamankinden daha alakalı…”

 Victoria Granetska’nın “Hoşbaht” adlı romanının olay örgüsü, Azerbaycan’la ilgili noktaları ile karakterize edilir ve yazarın böyle bir konuya atıfta bulunması tesadüfi değildir. Dolayısıyla eserde yer alan olaylar, Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesinden ailesiyle birlikte Vinnitsa’ya sığınan Ukraynalı bir Ortodoks kız (Olesya) ile Türk-Müslüman bir erkek (Yusif) arasındaki aşk ilişkisi hakkında gerçekçidir. Romanda anlatılan olayların dramı, Ukraynalı bir kızın aşk adına İslam’a geçmesiyle pekiştirilir. Evliliklerinden doğan bir çocuğa verilen Said adı, Ukraynaca çeviride “mutlu” anlamına gelir – romanın adı da burden kaynaklanır. Ancak, çocuk tedavisi olmayan bir hastalıkla doğar ve sağlığı için verilen mücadele eserde önemli bir yer tutar. Eserin kahramanları karşılaştıkları yanlış anlamalara ve yaşadıkları ortamın ciddi muhalefetine rağmen tüm zorlukların üstesinden gelmeyi başarır ve roman mutlu bir sonlukla biter.

“Hoşbaht” romanı öncelikle aşkla ilgilidir. Aynı zamanda, “Allah, genel olarak dinin hakim olmadığı bir toplumda İslam algısı ve Ukrayna’da Müslümanlarla ilgili klişelerle mücadelenin önemi” gibi pek kolay anlaşılmayan konuları tartışıyor.

Kitabın Azerbaycan baskısına “Aşk – mutluluğun anahtarı” adlı önsöz yazan Vagif Sultanlı’ya göre, “… Roman hem dünya, hem de Azerbaycan edebiyatında farklı din ve inançların yarattığı engelleri aşmak, yeniden birleşen ve bazen trajedi ile sonuçlanan (bazen trajediye yol açan) aşk hakkında yazılmıştır. Her mükemmel metinde sevginin tanrısallığı vurgulanır ve toplumların kutsallaştırdığı değerlerin ve diğer tüm insani tutumların ondan sonra geldiğine inanılır. “Mutlu” romanında ise konunun farklı tonları, burada gündeme getirilen sorunun temeli, dini inançlardan türetilenlerden daha manevidir. Ahlaki farklılıkların ortak yönlerinin sevgi ve mutluluğa yol açması dikkat çekicidir”.

Şüphesiz ki, Victoria Granetska’nın “Hoşbaht” adlı romanı geniş bir okuyucu kitlesinin ilgi ve ilgisini çekecek, edebiyat eleştirmenleri tarafından beğenilecek ve Ukrayna-Azerbaycan edebi ilişkilerinin güçlenmesine katkı sağlayacaktır.

Bu yazıyı paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu yazarın toplam 2 eseri bulunmaktadır.

Yazarın diğer yazıları