DergiZan

Yazı ve Sanat Ülkesi

Maske-Mesafe-Temizlik+ Saygı / Cihangir Boz

 

Pencere mi yok, olaya bir de başka pencereden bakalım. Koronaya yakalanan bir hastanın penceresinden yani.

Bir yerine İki maske taktınız, 2 metre yerine 4 metre sosyal mesafe koydunuz, günde iki kez banyo yaptınız, suya sabuna bol bol dokundunuz. Bu virüs belasının sizi bulmayacağı anlamına gelmez. Mesela gençten ve taşıyıcı olduğunun farkında bile olmayan biri markete gitti. Elini bir ekmeğe verdi ve almadı. Siz de gittiniz o ekmeği alıp eve geldiniz. Alın size nur topu gibi bir korona virüsü. Veya bir minibüse bindiniz. Taşıyıcı bir çocuk burnunuzun dibinde hapşırdı. Maske sizi korudu ama gömleğinizin üstündeki damlacık terkinizi vermez.

Devletimizin pandemi sürecini iyi yönettiğini söyleyebilirim. Tedavi süreci, filyasyon süreci, karantina süreci için diyecek yok. Ama hasta psikolojisi ve toplumun hastaya bakış açısı konusunda maalesef aynı güzellikleri söylemek zor.

Bir bina da ,bir mahallede ya da bir köyde korona hastası tespit edildiğinde herkes bu hastayı büyük bir suçlu gibi görüyor. “Bu adam bu hastalığı bizim mahalleye nerden getirdi.” Pis herif şimdi bize de bulaştıracak” hatta küfürler ve hakaretlerin hattı hesabı yok.

Enteresan olanı da bu eleştirileri yapanların çoğu bu hastalığı ortalık hastalığı diye geçirenlerdir.

Şunu da bilmemizde fayda var. Üç türlü korona hastası var

  1. Kendini deşifre edip 14 gün evinde hapis yatan hasta.
  2. Korona hastası olduğunun farkında olmadan “ortalık hastalığına” yakalandığı sanan hasta.
  3. Genç ve çocuk olduğu için hiç farkında olmadan hastalığı geçiren hasta.

2.ve 3. Gurup hastalar bulaş riski fazla olan hastalardır. Kimse onların korona hastası olduğunu bilmediği için rahattırlar. Aslında en bulaştırıcı olanlardır.

 

Sağlık bakanlığı 1. Gurup hastaları tedaviyle yetinmemeli. Aynı zamanda sosyal ve psikolojik açıdan sahiplenmeli. Medyadan sürekli olarak maske, mesafe, temizlik vurgusunun yanına hastaya saygıyı da koymalı. Dünyayı saran bu salgına yakalanmak suç değildir. Bu melanetin herkesi bulabileceğini topluma deklere etmesi lazım.

Maske tamam, mesafe tamam, temizlik tamam. Ancak hastaya saygı ve doğru bakış açısında çooook eksiğiz.

 

 

Bu yazıyı paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu yazarın toplam 46 eseri bulunmaktadır.

Yazarın diğer yazıları