DergiZan

Yazı ve Sanat Ülkesi

Sosyal Medyada, Vatandaşa İllallah Dedirten Faili Meçhul Mesaj ve Görseller!.. / Mustafa Dursun

Son günlerde, sosyal medyada paylaşılan, benim de telefonuma sıkça gelen; iyi niyetli gibi görünen fakat amaçsız, gereksiz, insanların duygularını sömüren, iyi niyetini istismar eden, fakir ve hasta üzerinden, dini ve milli duygular üzerinden, bilgisi dışında sayfalarına atılan linkler insanları canından bezdiriyor.

Birkaç örnek verecek olursak; şu mesajı 30 kişiye iletin, haydi bayrak zinciri yapalım. Bir poşetin içinde fakire hediye verin ve şunu şunu yaparak bol bol sevap kazanın; bayram ve özel günlerde, şu mesajı hemen paylaşın, aman ulaştırın gibi insanların cevap verme nezaketini de istismar eden yüzlerce yazı ve görseller atılarak, sahibinin haberi bile olmadan sayfasına ya da grubuna yapıştırılan, vatandaşın birkaç gigabyte internet paketine göz diken bu yüzsüz şebekeleri bulmak o kadar zor olmasa gerek.

Sosyal medya sayfa programcıları veya şirket sahipleri ya da yasal yolla bu işten ekmek yiyenler bunun önüne geçmeli, bundan sorumlu olmalı, bu kirliliği bu aldatıcılığı ortaya çıkarıp engel olmalı ve bu yönde yasal sorumlulukları da olmalıdır.

Bu duruma insanlarımız, bilerek veya bilmeyerek alet olup zaman kaybı, iş kaybı yanında gereksiz tüketime zorlanmaktadır.

Bu dollandırıcıların tuzağına ihtiyaç duymama, yardımlaşma ile milli his ve duygularımızın doğru yer ve zamanda kullanılması adına, aşağıdaki naçizane çok kısa sayılabilecek önerilerimle toplum bilincine sahip olmamız gerektiğine inanıyorum, kendi adıma…

Çağdaş ve medeni toplumlarda; kişi, dünyaya gelişiyle birlikte, birçok kişisel hak ve özgürlüklere sahiptir.

Bunlardan birkaçına örnek verecek olursak: yaşam hakkı, eğitim hakkı, iş hakkı, konut hakkı vs.
Aynı zamanda, sosyal ve hukuk devleti olma özelliği ile de vatandaşının temel eğitimi ve gelişiminin sağlanması, sosyal güvenceye kavuşması, üretimde yer alması, aile ve ülke ekonomisine katkıda bulunması; çeşitli iş kollarına teşvik, hibe, destek, prim, kredi vs. ile şirketleşmeyi sağlayacak girişimcinin önünü açarak çalışanına iş imkanı ve hayatlarını kazanmalarını sağlamak için bütün enerjisini bu yönde harcar.

Balık vermek yetmeyeceğinden, balık tutmayı öğretir.

Yönetimlerin diğer bir görev ve hedefi de; savunma, güvenlik, asayiş, adalet yanında yukarıda saydığımız ekonomik kalkınmayla birlikte milli geliri yükselterek toplumun huzur ve istikrarını sağlamaktır.

Kuruluş felsefesi ve demokrasi kültürüyle de bu mihenk taşlarını ölçü almıştır, genç Cumhuriyetimiz.

Yardım elini uzatan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yanında, yasal kimlikli vakıflar, dernekler, diğer STK’lar, kamu ve tüzel kişilikli kurumlar da şeffaf, hesap verebilir konumda yapacakları faliyetleri ile ihtiyaç sahiplerini gözetmelerine imkan verir.

Yazımızın konusu olan sosyal medyadaki zafiyetlere, başıboşluğa ve aldatmacalara prim vermez bilinçli toplumlar.
Saygıyla…

Bu yazıyı paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu yazarın toplam 3 eseri bulunmaktadır.