DergiZan

Yazı ve Sanat Ülkesi

Venüs’ün Büyüsü Bozuldu / M. Zeki Kutlu

Güneş Sistemi’mizin ikinci gezegeni Venüs ile Dünya büyüklükleri, kütleleri, yoğunlukları, içerdiği bileşimleri ve yer çekimleri ile birbirine benzerdir fakat sıcaklıkları ise çok farklıdır. Venüs Güneş Sistemi’ndeki en sıcak gezegendir. Bu duruma yoğun atmosferinin oluşturduğu sera etkisinin sebep olduğu ve yüzeyindeki sıcaklığın 460 santigrat dereceye ulaşabildiği bir gezegendir.

Venüs gezegeni, gökyüzünde Güneş ve Ay’dan sonra en parlak cisimdir. Gün doğarken Sabah Yıldızı, batarken de Akşam Yıldızı adını alır. Antik çağlarda akşam yıldızı yerine Hesperus, sabah yıldızı yerine de Lucifer denirmiş. Ama asıl adını Yunanlılar tarafından Afrodit, Romalılarca ise Venüs denilen aşk ve güzellik tanrıçasından almıştır. Güneş Sistemimizde bulunan dünya dışındaki tüm gezegenlerin ismi Yunan ya da Roma mitolojilerinde bulunan tanrı ya da tanrıçalardan gelir. Ancak gezegen isimlendirmelerinde bir tek tanrıça ismi  Venüs için kullanılmıştır.

Eski çağlarda Venüs’ünde bir yıldız olduğu zannedilirdi. Venüs’ün bir yıldız değil de gezegen olduğunu fark eden Eski Yunan astronomları Venüs’ün ayrı bir özelliğini daha keşfettiler. Normal zamanlarda dört köşeli görülen Venüs gezegeni her dört yılda bir semada beş köşeli mükemmel bir yıldız çizmektedir. Eskiler bu fenomeni keşfettiklerinde öylesine büyülenmişlerdi ki, Venüs ile onun beş köşeli yıldız görünümünü, mükemmellik, güzellik ve cinsel aşkın sembolü haline getirdiler. Venüs’e karşı duyulan bu hayranlıklarını beş köşeli görünümüne kavuştuğu her dört yılda bir Olimpiyat Oyunları’nı düzenlerken de kullanmışlardı.

Antik Olimpiyatların başlangıcı M.Ö. 776’ya kadar gider. Atletler Yunanistan’ın değişik şehirlerinden gelir ve koşu, boks, güreş, jimnastik ve ağırlık kaldırma gibi spor dallarında mücadele ederlerdi. Oyunların başında ve sonunda Tanrı Zeus için hayvanlar kurban edilirdi. Olimpia’da Zeus şerefine görkemli bir tapınak da yapılmıştı. Antik Oyunlar MS 392’ye kadar düzenlenmeye devam etmiştir.

Aradan geçen 1504 yıl sonra Olimpiyat Oyunları 1896 yılında Atina’da yeniden başlamıştır. Bütün dünya sporcularını yine dört yılda bir yapılan büyük spor festivalinde bir araya getiren Olimpiyat Oyunları’nın amacı; gençliği karşılıkla anlayış ve dostluk ruhu içersinde eğiterek, daha iyi ve daha barışsever bir dünya kurulmasına katkıda bulunmaktır. Fakat Olimpiyat Oyunları bir defaya mahsus olmak üzere bir yıl ileri alındı. Oysaki bu büyük organizasyon sadece Birinci Dünya Savaşı’na denk gelen 1916 Olimpiyatları ile İkinci Dünya Savaşı’na denk gelen 1940 ve 1944 Olimpiyatları tarihlerinde yapılamamıştı. Şimdi de tarihinde ilk defa bir yıl ileri tarihe alınarak 2021 yılına sarkıtıldı. Yani Venüs’ün büyüsü bozuldu.

 

Bu yazıyı paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu yazarın toplam 4 eseri bulunmaktadır.