DergiZan

Yazı ve Sanat Ülkesi

Bisikletli Ulaşımla Hac ve Umre Turizmi / M. Zeki Kutlu

Sosyal mesafe, toplu ulaşım araçlarında yarı yarıya oturma düzeni ve meydana gelen maliyet sorunları yeni çözüm önerilerini gündeme getiriyor.

Son günlerde sosyal medyada yer alan ulusal bir gazetenin 13 Mayıs 1964 yılındaki sayısında yayınlanan “Adapazarı’ndan Mekke’ye Gitti ve Geldi” haberinin altında “Kaçak giden bisikletli hacı dönüşte sınırda tevkif edildi” alt başlığıyla Mehmet Neşet Öz’ün hikayesi anlatılıyor. Okuyunca neden olmasın dedik bundan elli altı yıl önce gidilen bu yolun ve günümüz teknolojisiyle üretilen bisikletler ile daha konforlu ve rahat bir yolculuk yapılarak alternatif turizm çeşitliliğini arttırabilir. Zaten 2023 Turizm Stratejisinde “Bisiklet Turizmi”  de öncelikli hedeflerden biri olarak belirlenmişti.

Gelelim başlığımıza konu olan gazete haberine. Mehmet Hoca’nın hikayesini ilginç yapan iki şey var. Birincisi Hac vazifesi için kaçak yollarla Mekke’ye gitmesi ve ikincisi ise bu yolculuğu bisiklet ile yapmasıdır. Askında hocaların camiye bisikletle gitmelerine alışığız. Aklıma gelen ilk isim Midyatlı Hacı Hıdır Atasal Hoca’dır.

Günümüzde ise bisikletle yapılan uzun yolculuklar ile ilgili sıkça haberler okuyoruz. Türkiye’den gezgin veya maceraperest isimler gün be gün çoğalmakta. En bilineni ve ünlüsü 2012 yılında Samsun’dan yola çıkan ve halen Güney Amerika’da bulunan Gürkan Genç’tir. Çoğu hayranı gibi ben de kendisini sosyal medyadan an be an takip ediyorum. Biraz zaman alabilir ama aşılmayacak yol yoktur bisiklet için.

Turizm Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Bisiklet Federasyonu iyi bir işbirliği yaparsa alternatif bir turizm şeklini daha hayatımıza dâhil etmiş oluruz. Kondisyon antrenmanları ve doğru sürüş teknikleri eğitimi verilerek önemli sayıda hacı adayını bisikletle uğurlayabiliriz. Yeni normallerden biri neden olmasın. Avrupa’daki birçok şehrin pandemi sürecinde araçlara ayrılan yolları dahi bisiklet ve yaya yolu olarak düzenledikleri haberlerini sıkça okuyoruz. Bizdeyse bu iş çok yavaş ve samimiyetsiz. Özellikle dar kaldırımların genişletilmesi lazım. En az bir buçuk metre kuralını uygulayabilmek için geçici dubalarla yolların bir şeridi kapatılarak çok rahatlıkla kaldırım yapılabilir.

Şehirlerin içine, işyeri ve ticarethanelerin olduğu caddelere araçların girmesini engelleme de bir çözümdür. Aracıyla işine gelip gitme durumunda olanlara, iş yerine mal indirme-bindirme işlemleri için de belirli saatler veya alternatif çözümler üretilebilir. Böylece şehirlerde hem ses kirliliği, hem hava kirliliği ve hem de trafik yoğunluğu giderilmiş olur.

Pandemi yönünden bakınca toplu ulaşım araçları ile kalabalıkta yolculuk etmek çok riskli olsa da bu rizki minimize etmenin tek çaresi bireysel ulaşım araçları bisikletlerdir. Yoğun trafikte ilerleyemeyen özel araçlara alternatif tek ulaşım aracı bisiklettir. Makul uzaklıktaki mesafelere bisiklet ile veya yaya olarak gitmeyi bir şekilde teşvik etmek de lazım.

Gelecekte günlük yaşamımızda rahatlıkla kullanabileceğimiz bisikleti turizm seyahat aracı olarak da kullanabiliriz. Yeter ki bu yönde girişimler başlatılsın. Ülke şartlarımızı da bisikletlere uygun hale getirmemiz işi kolaylaştıracaktır.

 

Bu yazıyı paylaş:

3 thoughts on “Bisikletli Ulaşımla Hac ve Umre Turizmi / M. Zeki Kutlu

  1. Tabi eski zamanlarda hacı adaylarının haca gitme yönyemlerini ve zamanlatını düşündüğünüzde neden olmasın bisiklet diyebiliriz… Güzel ve etkin bir öneri bence. Hem sporun insan yaşamındaki önemi ile bağışıklık sistemini de düşününce kesinlikle böyle bir çalışma olmasına katılıyorum.

  2. Yaniii söyle bir düşününce neden olmasın diyorum..Bisikletlerle kıtalar aşılırken,birkaç ülke çok rahat gecilebilinir ve cok ciddi bir farkindalik olusur..
    Bisiklet külturü aslında bir kultürler birikimidir..Doğa cı,saygın,özgüveni yuksek,birlikte yasama külturune sahip kisilerin tercihidir Bisiklet..
    O zaman hepbirlikte BİSİKLET…

  3. Kesinlikle gidilir.. gidilmeli de eşsiz bir deneyim olacağı kesin, geçen sene avrupadan haraketle Türkiyemizden geçerek bir grup müslüman o güzel beldelere gitmişti,zaten Gürkan Genç örneği de önümüzdeyken olur mu ki tartışmaya gerek yok.O kutsal topraklara gitmiş biri olarak bisikletli ulaşımın orada ki gerekliliği de düşünülürse umarım bu güzergahtaki yollar da güvenli hale gelir ve bu düşünceyi uygulayanlar çıkar. Ben de ölmeden yapmak istediklerim listesine ekledim 😉

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu yazarın toplam 4 eseri bulunmaktadır.