DergiZan

Yazı ve Sanat Ülkesi

Bayramlarımız / Orhan Güleşce

Bayramlar toplumun gülen yüzü, bayramlar sevgi, barış ve kardeşliğin adresi, bayramlar sevinç ve mutluluklarımızın zirve yaptığı çok ama çok özel ve önemli günlerdir…

Günler öncesinden başlar bayram telaşesi, evde hanımlar genel bir adlandırma yaparak bayram temizliği ve devamında bayram hazırlığı için ne kadar hünerleri varsa ortaya dökerler, ikramlarda bulunabilecekleri her türlü yiyecek ve içeceklerin hazırlığı ile uğraşırlar, beyler de bayramda hane fertlerine hediyelik almanın ve gelen misafirler için kolonya, çikolata ve hanımlarca ellerine tutuşturulan diğer siparişlerin telaşesi ve yoğunluğu ile uğraşırken ,çocuklar babaları veya anneleri tarafından alınan o güzel giysilerle gidecekleri ve kapısını çalacakları evlerden alacakları harçlık, şeker veya çikolataların hayaliyle bayramın gelmesini beklerler.

Herkesin bir hayali vardır, bayramlar bu güzel hayallerin gerçekleştiği günlerdir.

Yıllar yılı bu his ve heyecanla bayramlara kavuşur, bayram tadında bayramlar yaşar onun feyz ve bereketinden kendimize düşeni almaya çalışırız.

Sabah camiden gelir hane fertleriyle bayramlaşır, hanım başta olmak üzere bütün hane fertleri harçlıklarını alır, birlikte kahvaltıya otururuz, hanımlar o gün ayrı bir kahvaltı kültürüyle bizi buluşturur bir aylık orucun tadını bayram yaparak çıkartırız.

Ve bayram gezisini sabahın erken saatlerinde çocuklar başlatır, uzaktan ellerinde çantası ve poşetleriyle bayramınız kutlu olsun diyerek kapıya dayanırlar. Aman Allahım bu ne güzel bir kültür, kapıyı açarız hepsi bir anda koro halinda bayramınız kutlu olsun diyerek uzattığımız şekeri veya çikolatayı alır sevinerek ayrılırlar sonrasında yakın akraba, eş, dost ve arkadaş gezileri karşılıklı git-geller başlar dolu dolu geçer. Tatlı bir yorgunluk olsa da hanımlar o kadar ikramlarının beğeni ile yenmiş olmalarından dolayı sevinçli ve mutlu olurlar.

Bu güzel duygu his ve heyecanla kavuşmayı beklediğimiz bayram, yüreklerimizi yangına çeviren virüs belasıyla uğraşırken geldi.

Bayram Gelmiş neyime
Kan damlar yüreğime

dizelerinde karşılığını bulan bu yılki bayramımızı ne yazık ki bayram tadında kutlayamayacağız. Bir aylık Ramazan süresinde iftar, sahur, cami, teravih cemaat beşlisini buluşturamadığımız gibi; bayramda da, bayram namazı, cemaat, mezar ziyaretleri, yakın akraba dost ve arkadaşlarla bayramlaşamamanın verdiği acılarla birlikte evlere hapsedilişimizin sıkıntıları ile birlikte yaşamaya çalışacağız.

Bu yıl o güzel çocuklar cicili elbiseleriyle uzaktan bayramınız kutlu olsun korosunu canlandıramayacaklar, bu yıl uzaktaki yakınlarımız, anne babamızla ve kardeşlerimizle görüşemeyeceğiz, gidip ellerini öpemeyeceğiz ve yine bu yıl tatil planları yapamayacağız.

Bu yıl Bayram günü gönüller mahzun, gözler nemli, duygular paramparça bir halde kaybettiklerimizin pişmanlığını duyarken, evlerimizdeki bireysel hayatın sosyal ve toplumsal hayata ne kadar çok ihtiyaç duyduğu gerçeği ile yüzleşmiş olacağız.

Gurbette geçirilen bayramlara alışıktık ama böylesi bayramları hiç yaşamamıştık, belki de hayat yaşanmamışları ile bizi sınamaktadır.

Yeniden Bayramları bayram tadında kutlayacağımız günlerin hayaliyle ve özlemiyle sizin ve aile fertlerinizin bayramını tebrik ediyorum özlenen bayram birlikteliklerinde buluşmak üzere Allaha emanet olunuz.

 

 

Bu yazıyı paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu yazarın toplam 1 eseri bulunmaktadır.