DergiZan

Yazı ve Sanat Ülkesi

Sosyal Bir Tehdit Kriz / Hanife Barış

         Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz fakat içinde bulunduğumuz durumdan daha çok etkili ve sonuçları dalga dalga yıpratan bir durum sosyal kriz…

Ve asıl tehlike üzerinden teğet geçtiğimiz, çoğunlukla maddi anlam yüklediğimiz kriz; sosyal toplumu sosyal kriz olarak tehdit etmekte…

Farkındalık oluşturmadan yaptığımız her eylem,her davranış,her tutum ve duygu sosyal krize dönüşmekte ve bu krizin etkilerini en çok muhatap olanlar sonrasında çevre,toplum ve insanlık etkilenmektedir.

Bir söyle bin ah işit misali……

    Üzerine sıkça durduğum konu bunca yükün ve verilen emeklerin, yaşama tutunurken sosyalitemizi,çevremizi ve kendi özel hayatımızı nasıl dengede tutabilir,hayatın içinde sadece kendimizin olmadığını,yaşama hakkının tüm canlılara ait olduğunu mükerrer etmiştim.

Olaya yapılan tepkiler ve müdahale ya da duygular yapılan eylemin dışına çıkıp sonu kötü sonuçlanan krizlere hatta ve hatta sonuçlanamayan kaoslara dönüşebilir;çözümü çok basit gibi bir durum yıllarımızı çalabilir.

Olay sırasında ki ruh halimiz en kötü ,çok kötü dünya bitmiş hissi verebilir.Fakat yaşanılan her ne ise onun belkide 100 misli durumunu yaşayan biri aklımıza gelmez.Sürekli haklı olduğumuzu bir yandan bize fısıldar ve muhatabımızla aramızda dağlar ve denizler kadar mesafe açılır ve biz onu duymaya dahi cesaret edemeyiz.Haklı bile olsak….

Onu görmeyiz ve duygu olarak uzaklaştıkça sesimiz daha çok yükselir kendimizi ona duyurabilmek daha çok efor sarfeder ve bağırırız.

Ve sonuç çok ciddi olabilecek kavgalar,çatışmalar kaçınılmaz olur.

Hatta muhatabımız sussa bile kabahat olur,ince düşüncemizin yerini gurur ve kibir alır.

Her ne olursa olsun yetişmiş bireyler,kendilerini yetiştirmiş insanlar mutlaka ve mutlaka iletişim le çözüme ulaşabilir.

  Peki bunu minimize edip,bir nebze de olsa önüne  nasıl geçebiliriz?

Bunun pek çok yolu var elbet,bu satırlara sığabildiği kadar alabildiğimiz kadarı ile SAKİNLİK……

Bakın sakinlik diyorum ,sakince verilen cevaplar; susmak değil….

Kaliteli bir iletişimin olmazsa olmazları..,

SAKİNLİK ÖNEMLİ BİR KALKANDIR.

O anki kararımızda,haraketimizde,duygumuzda bize destek olur ,daha tedbirli olmamızı,karşı tarafı daha  yatıştırıcı etkiye sahip olur..

      iletişim gücümüz varken başka güçlere gerek var mı?     

22.06.2022

Psycholoji Expert

Bu yazıyı paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu yazarın toplam 7 eseri bulunmaktadır.