DergiZan

Yazı ve Sanat Ülkesi

Bayram’a Dair İki-Üç Kelam !… / Asuman Oğuz

Aha da bayram geldi bugün Şerife, yarın Arefe. Rabbim nasip etsin inşallah hepimize ancak bir kaç kelam yapmadan geçemiyecem..

Bayramın içine etmeyin içini doldurun. Kurbanın anlamını iyi belleyelim.. Saklama kapları yerine kurbanımızı saklanan bir fakir fukara, garip gurebaya dağıtın.

Ata ocağına sıla-i rahim yapın elbette ancak mubarek bayramda kendinizi tatil köylerine salmayın.

Eski bayramlar diye özendiğimiz bir türlü uygulamaktan imtina ettiğimiz o eski bayramlar var ya onu sosyal medyada değil sosyal hayatta yaşatın. Çocukları ve yaşlıları sevindirin. Kendimize aldığımız bir ton pılı pırtımız var geçen bayramdakini giyin ne olacak… Ancak ayağında ayakkabısı olmayan nice çocuk ve yaşlılar var bu bayram onlara alın bakın nasıl da bayram olur, hem size hem onlara, tadından geçilmez… Misal huzur evleri, bayramların kutsal toprakları gidin oralara, çocuk yuvalarına, bilmiyorsanız ben size adres veririm. Oralarda bayram hep aynı makam’ hüzzam’ geçiyor..

Lokum alıp gidiyorsunuz onlara ki onlar lokuma değil lokum gibi yüreklere suratlara icabet ediyorlar, ciddiyim. Her bayram yaşadığım şey… Camınızı, pencerenizi silip süpürüyorsunuz harıl harıl güle güle kirletin ancak cam önlerine kuşlara su ve ekmek koyun en lezzetli cam keyfidir… O ruhdaki temizliğe dinginliğe doyamazsınız. Bayramın dibidir.. sonra kapı önleri mahalle ortaları kenarı köşesi kedi ve köpeklerimizle dolu sokakta yaşam mücadelesi veren canlarımız onları da unutmayın… alın ya biraz mama koyun kenarlara, al sana en baba bayram.. Hem onlara bayram, hem size bayram…

Ve geldik zurnanın zırt dediği yere.. Bayramda küslük olmaz affedin, barışın selam verin, selam alın hiç bir şey yapamıyorsanız bir mesaj atın ne olacak bayramdır yahu..

Bayram da kabir ziyaretleri yapıyoruz hepimiz oralarda bayramda mezar sulayan çocuklar var onlara hor davranmayın, bırakın onlar su taşısın bir kaç lira vermek sizi fakir yapmaz, onlar da bayram harçlığını çıkartsın ne olacak… Haldır-haldır yemek yapıyorsunuz ya bayram kahvaltısı, bayram yemeği.. hep aynı şeyleri. Her gün yiyenlerle sofraya oturmayın.. Elbette ailece yenilen yemek çok makbuldur ama bayram sofrasına alın bir yalnız insan, buyur edin, ne olacak bir tabak fazla koyacaksınız sofraya. Esaslı bayram sofrası olur nasıl da tatlı.. Nasıl da lezzetli..

Allah hepimizin iyiliğini versin dilim surçtüyse affola ama bir hatırlatma yapayım dedim. Birbirimizin kusurlarını ayıplarını örtmek sevaptır. Rabbim tüm ayıplarımızı kusurlarımızı örtsün bayramda.

Bu bayram vicdanlarımıza, ruhlarımıza el birliği ile bayram yaptıralım ne dersiniz?

Herkesin bayramı bayram olsun.

Güzel insanlar sevgi ve saygılarımla .. .

 

 

Bu yazıyı paylaş:

One thought on “Bayram’a Dair İki-Üç Kelam !… / Asuman Oğuz

  1. Asuman Hanim yüreğinize sağlık… Ne güzel yazmışsınız bayramvarefesin de… Rabbim gönlünüze göre versin..Selam ve dua ile..Hayırlı bayramlar…😊💕💕

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu yazarın toplam 10 eseri bulunmaktadır.