DergiZan

Yazı ve Sanat Ülkesi

Arada Kadın Olmak / Asuman Oğuz

Aslında hiç aklımda yokken ve hatta yarın yola çıkacağım halde bu yazıyı yazmak istedim. Yol hikayelerim devam ancak hayat yolundaki hikayelerimde devam ediyor tıpkı yaşayan dünya gibi….

Kadın bir dünyadır bunu hepimiz biliriz takdirde ederiz ama verdiğimiz kıymetler öylesine havada asılı kalmış ki büyürken annemize verdiğimiz kıymet, evlenirken eşimize verdiğimiz kıymet öylesine  içi boş kavramlar olarak sadece öykülerde kalmış; ki bunu hepimiz biliyoruz hatta sosyal medyada kadınlarımızı öven havalara çıkaran ne görseller ne videolar paylaşırız 8 martta değil mi?  Ah emekçi kadınlarımız vs vs diyerek..

Peki hangi emekçi kadını dinliyoruz? hangisinin hayatına dokunabiliyoruz? En başta Annemizin, kız kardeşlerimizin teyzelerimizin halalarımızın kayınvalidelerimizin görümcelerimizin hangisine bir gün sorduk mutlu musun diye? Ancak bize ters gelen geleneksel yaklaşımlarını eleştirerek araya mesafeler koyuyoruz kuşak farkı diye onlara kesin bir tavır alıp cahil damgasını yapıştırıp hayatımıza bakıyoruz. Ciddi ciddi itiraf edelim öyle ama..

Örneğin bebeğimizin ateşi çıkınca sirkeli su ile ateşini düşürmeye çalışan Annemize ya da kayınvalidemize hangimiz burnumuzu bükmüyoruz ? Hadi gerçekçi olalım hepimiz yapıyoruz bunu. Doktor varken ne gereği var değil mi diyoruz oysa onların vakti zamanında bir doktor bulmak için günlerce yol kat edilmesi gerektiğini unutuyoruz.

Ev kadınlığı yanında iş yaşamında boy göstermeye başlayan kadınlarımız elleri öpülesi kadınlarımız tek bir günde değerleri taltif edilip oldubitti maşallah gibi sıra savmaca ile andığımız değerli kadınlarımız hanginizin hayatına dokunduk acaba? Hanginizin derdini dinledik. Hanginize yeterli özeni gösterdik acaba diye bu soruyu bir kadın olarak önce kendime, sonrada bu yazıyı okuyan herkese sormak istiyorum lütfen adil olarak cevap verelim ..

Evet emekçi kadınlarımız dili dini ırkı soyu sopu ne olursa olsun bu elleri öpülesice emekçi kadınlarımız tek bir günle anılıp sonra rafa en dip köşeye sıkıştırılmış bir eşya gibi konulması çok gücüme gidiyor.. kadınlar günü tek bir güne sıkıştırılmış olması gücüme gidiyor  keşke insanların kadın konusunda bilinçlenmesi için tüm yıla yayılan  çalışmaları olsa .. özellikle ülkemizde artarak devam eden kadına şiddeti de bu platformda değerlendirmek gerekir.

Evinde, hizmetçisi şoförü olduğu halde yani herşeyi tıkırında giderken kayınvalidesine ya da annesine kadınlar günü için hediye almaya giden emeksiz kadınları da unutmayalım.  Bu kadınlarımıza da  vicdani  sorumlulukları vermeliyiz ama öyle medyada paylaşsın diye değil   elbette..

Emekçi kadınlarımızın kemikleri sızlıyordur…

Bir sınıf savaşasından yola çıkılarak seslerini dünyaya duyuran emekçi kadınların ruhu sızlıyordur kadınlar ezildikçe.

Vitrinlerde kadınlar günü nedeniyle yarı fiyatına giren  indirimleri ,tek bir güne özel yapılan toplantılar, daha bir ton sayacağım örnekler nedeniyle emekçi kadınların cidden kemikleri sızlıyordur ..

Bir kadın ne ister: önce sevgi ister, saygı ister. özen ister çocuk doğurma makinesi olmamak ister. Çocuk doğurunca da  onurlandırılmak ister yok öyle söz ‘kadının karnından sıpayı , sırtından sopayı eksik etmeyeceksin ‘  bu sözü yer ile yeksan etmek isteyen beyler ister kadınlar hayatlarında..

Kadın, sevdikçe güzelleşen, değer verildikçe üreten, mevlamın aslında verdiği en güzel hediyelerdir. Lütfen! Sadece erkeklere seslenmiyorum kadınlara da sesleniyorum. Kadınlarımıza gereken değeri verelim Annelerimizin her biri emekçidir , çalışan ya da çalışamayan kadınlarımızın hepsi emekçidir onları arada değil hep değerli olduklarını hatırlayalım sevelim kıymet verelim. dinleyelim yardım edelim.. bunları yapamadık diyelim..

hiçbir şey yapamıyorsak lütfen kadınları seven başının üstünde tutması gereken nesiller yetiştirelim.. yok öyle arada kadın olmak, kadın olmak; her gün ,her saniye ,her dakikka değerleri  bilinmesi gereken  varlıklardır ..

beni doğuran Annem başta olmak üzere tüm dünya emekçi kadınlarını  saygı minnetle anıyorum ..ölenlerin ruhları şad olsun , yaşayan  adı unutulmuş,  kıymetleri unutulmuş  tüm kadınlarımızı sevgi ile saygı ile selamlıyorum iyi ki varsınız .. bizim değerimizi bilen tüm beyefendilere de teşekkür ediyorum . dünyada barış birlik beraberlik  sevgi ile sağlanır..

sizler de iyi ki varsınız beyler. İstediğimiz arada kadın olmak değil. bilin istedim.. saygı ve sevgimle kıymetli okuyucularım..

07/03/2017

Bu yazıyı paylaş:

One thought on “Arada Kadın Olmak / Asuman Oğuz

  1. tüm dünya emekçi kadınların günü kutlu olsun,sizin de yüreğinize sağlık,günümüz kutlu olsun…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu yazarın toplam 10 eseri bulunmaktadır.