DergiZan

Yazı ve Sanat Ülkesi

Mutlu Olmayı Her Zaman Başarabilmek / Ömer Hattab Saitoğlu

 

Dünya’mızda genel bir araştırma yapılsa,  mutsuz insanların mutlu olanlara göre daha fazla çıkacağına inanıyorum.  İnsanların geneli mutsuz ve huzursuz. ”İnsanlar neden mutsuz” diye bir soru sorsak tek cevap almak mümkün değil.  Şunu kastediyorum,  mutluluk duygusu kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. Birinin mutlu olduğu bir şeye diğeri üzülebilir veya herhangi bir tepki vermeyebilir.

Peki üzülünce veya canımızı sıkınca ne oluyor ki? Sonuç değişiyor mu? Bence pek değişen  bir şey olmuyor. İşte tam burada “mutlu olmayı her zaman başarabilmeli” diyorum. Biliyorum şartlar bazen oldukça zor olabilir. Hatta çaresiz kalabiliriz veya ne yapacağımızı bilemeyebiliriz. Biraz önce dedik ya tersini yapınca her şey düzeliyor mu? O zaman bırakın kendinizi ve mutluluğa doğru bir adım atın. İnanın devamı gelecektir. Biliyorum şimdi şöyle diyebilirsiniz yine; “Çok zor durumdayım, birini kaybettim, sevdiğimden ayrıldım, sağlık sorunlarım var, sınavı geçemedim, param yok, bir takım anlatamadığım sorunlarım var vs. uzayıp gidiyor. Bunlar varken,  bana mutluluktan söz etmeyi bırakın dediğinizi duyar gibiyim. Bende şunu sormadan edemiyorum. Mutlu olmak varken üzülmek neden? İşin birde şu tarafı var onu da unutmadım,  mutlu olunca da bir şey değişmiyor diyebilirsiniz. Evet belki doğrudur madem değişmiyor o zaman bu değişmeyen tarafın mutlulukla bitmesi daha güzel değil mi ?

Şimdi,  her zaman mutlu olmanın en kolay yollarından biri de hayal kurmaktır. Kurduğumuz hayaller gerçek olmasa bile. Zaten gerçek olsaydı o zamanda hayal olmazdı.  Derki Hz. Osman r.a,  “Allah nasip ettirmeyeceği şeyin hayalini kurdurmaz.” Gerçekten çok güzel bir söz. Söyleyen de bir o kadar özel ve güzel bir insan. Gerçek olmayan hayaller boşuna sizi üzmesin. Diyorum ya zaten hayal kuruyoruz gerçek değil. Hayal dünyasında herhangi bir kural yok tamamen size ait. Burada Mark Twain’in bir sözüne değinmek isterim: “Hayallerinizi yitirdiğiniz an hayatınız sona erdi demektir.” Bırakın hayallerimiz bizi mutlu etsin. İnanın hayal kurmadan insan yaşayamaz. Sonra iyilik yapın bu da sizi mutlu edecektir. Dua edin,  belki de en büyük mutluluk budur.

Mutsuz olmak için birçok bahaneniz olabilir. Aynısını mutlu olmak için de deneyin. Mesela mutlu olmak için bir bahane üretin. Küçük şeylerden mutlu olabilmeyi öğrenin veya bunu başarmayı. Her zamanda mutlu olmak için bir neden aramayın. Bazı şeyler satın alınamaz deriz,  işte mutlu olabilmekte onlardan biri. Bence asıl mutluluk, her şeye rağmen mutlu olabilmeyi başarmaktır…

“Yarından bu kadar korku duyarsan, bugünü nasıl yaşarsın.” İşte mutsuz olmamızın bir başka nedeni ise; gelecek kaygısı.. Neden böyleyiz bilmiyorum. Gün bitmeden yarını veya yarınları düşünüyoruz. Tamam, elbette düşünmeliyiz ama bu çok aşırı derecede olmamalı. Yoksa unutmayın,  üzülen biz olabiliriz. Bırakın yarını şimdi hadi bugün mutlu olalım…

Boş verin her şeyi güzel olacak deyin bazen.  Çünkü bazen çok çabalarsın olmaz,  zamanı daha gelmemiştir emin ol. Biraz daha sabır ve bekleyiş…  Tabi günün sonunda gülmeyi ve mutlu olmayı unutmayın.

Bu yazıyı paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu yazarın toplam 5 eseri bulunmaktadır.