DergiZan

Yazı ve Sanat Ülkesi

Yeni Başlayanlar İçin: Oscar / Celalettin Tutkun

Akademi Ödülleri, bilinen adıyla Oscar için geri sayım başladı. Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından 1929’da Los Angeles’da verilmeye başlanan ve bu yıl 90. kez düzenlenecek olan Akademi Ödülleri 4 Mart gecesi sahiplerini bulacak.

“The Academy of motion picture arts and sciences” isimli kuruluşun her yıl düzenlediği bu dünyanın bilinen en eski ve en değerli sinema ödülünün tarihçesi üzerine birkaç söz söyleyelim ve bu prestijli ödülün geçmişine kısa bir yolculuk yapalım isterseniz.

Oscar isminin ödüllere isim olarak verilmesi ile ilgili şöyle bir hikâye anlatılır: Akademi’nin kütüphanecisi ve eski yöneticisi olan Margaret Herrick Oscar heykelciği için “Oscar amcama ne kadar benziyor” der. O esnada orada bulunan bir gazeteci bu konuşmayı duyar. Elbette bir gazeteci böyle bir bilgiyi değerlendirecektir. Ağızdan ağıza, kulaktan kulağa dolaşan bu bilgi zamanla akademi ödüllerinin adı oluverir.

Oscar heykelciği MGM’nin baş sanat direktörü Cedric Gibbons tarafından tasarlandı. Heykelcik, bir film makarasının üzerinde elinde kılıç taşıyan bir şövalyeyi tasvir ediyor.

Şövalyenin üzerinde durduğu makaranın beş tekerlek parmağı var. Bunlar; aktörler, yazarlar, yönetmenler, yapımcılar ve teknik ekip olmak üzere Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi’nin kollarını ifade ediyor.

İlk Oscar Ödülü töreni, 16 Mayıs 1929’da Hollywood Roosevelt Otel Blassom Room’da yapıldı. Gecenin biletleri 10 dolardan satılmıştı ve törene sadece 250 kişi katıldı.

Amerikan sessiz filmi olan Kanatlar, 1929’da ilk kez düzenlenen Oscar törenlerinin ilk kazananı oldu.

İlk başlarda bronz olan heykel 1930’ların ortalarından itibaren Britanya metali üzerine bakır, gümüş nikeli ve 24 ayar altın kaplama olarak imal edilmeye başladı. 1942-1944 yılları arasında 2. Dünya Savaşı sırasında savaş halinde bulunan Amerikan ekonomisine katkı sağlama düşüncesiyle Oscar’ın yapımında altın yerine plaster maddesi kullanıldı.

Akademi ödülleri törenleri ilk kez, 1943 yılında 2. Dünya Savaşı’ndaki Amerikan askerlerinin dinleyebilmesi için Los Angeles Radyosu tarafından yayınlandı. İlk televizyon yayını ise 10 yıl sonra 19 Mart 1953 tarihinde gerçekleştirildi.

Bir filmin Oscar’a aday gösterilebilmesi için bazı şartları taşıması gerekiyor elbette. 40 dakikadan uzun olması, Los Angeles sınırları içinde en az bir sinemada paralı gösteriminin gerçekleşmiş olması ve bu gösterimin en az bir hafta sürmüş olması şartı aranıyor. Eğer film bu şartları taşıyorsa Akademi’nin tüm üyeleri kendi dallarında ödül için adaylarını öneriyor. Bundan sonra adaylar belli olduktan sonra ödüllerin kimlere gittiğini belirlemek için ikinci bir oylama yapılıyor ve kazananlar ödül töreninde açıklanıyor.

Oscar 24 dalda verilirken bunlardan en önemlisi olarak ‘En İyi Erkek Oyuncu’, ‘En İyi Kadın Oyuncu’, ‘En İyi Film’, ‘En İyi Yönetmen’ ve ‘En İyi Senaryo’ ödülleri gösteriliyor.

Bugüne kadar yalnızca üç film bu beş kategorinin hepsinde birden ödülleri topladı: Bir Gecede Oldu (1934), Guguk Kuşu (1975) ve Kuzuların Sessizliği (1991) isimli filmler bu başarıyı elde etmeyi başaran filmler.

Akademi ödülleri tarihinde üç film 11 Oscar kazanmayı başardı, bu filmler: Ben- Hur (1959), Titanic (1997) ve Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü (2003). Yüzüklerin Efendisi Kralın Dönüşü (2003) filmi ise aday olduğu daldaki bütün Oscar’ları toplayarak ulaşılması çok zor bir rekora imza atmayı başarmış.

Walt Disney hayatı boyunca bütün dallarda toplam 22 tane ödül kazanarak “en çok Oscar kazanan insan” unvanına sahip. Görsel efekt uzmanı Dennis Muren ise hayatta olan ve en çok Oscar ödülü kazanan kişi konumunda. Muren bu ödülü 9 defa kazanmayı başardı.  Star wars, e.t, indiana jones, the abyss, t2, jurassic park ve the hulk gibi filmler Muren’in elinin değdiği filmlerden sadece bazıları.

Peter O’Toole ise 8 kez En İyi Erkek Oyuncu ödülüne aday gösterilmesine rağmen ödülü hiç kazanamayarak en büyük hayal kırıklıklarından birini yaşamış.

Her yıl adayları, kazananları ve kazanamayanları ile en azından öncesi ve sonrasıyla sinemaseverleri birkaç aylığına meşgul eden akademi ödüllerini ve zarftan çıkacak sonuçları sinemaseverler yine büyük bir heyecanla izleyecektir.

Bakalım “Oscar go es to” kimleri hayallerine kavuşturacak.

Bu yazıyı paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu yazarın toplam 2 eseri bulunmaktadır.

Yazarın diğer yazıları