DergiZan

Yazı ve Sanat Ülkesi

Dünyadaki Hangi Ülkelerde Bor Madeni ve Mineralleri Vardır? / Prof. Dr. Hamdi Temel

Bor gün geçtikçe önemi artan ve kullanım alanları farklılaşan bir element. Ülkemize ise İleride çok daha ekonomik katkılar sağlayacaktır. Biraz sabır ve bu alan ile ilgili akademik ve endüstriyel çalışmaların desteklenmesi ile çok güzel sonuçlar alınacağını hep birlikte göreceğiz. İleride uygulama alanlarının artması ile belki de ülkemizin çok daha fazla gelişmesine neden olacak.

Bor elementinin kullanım mazisi çok eskilere dayanmaktadır. Babiller tarafından altın işlemesinde, Mısırlılar anti bakteriyel özelliği dolayısı ile tedavi amacı ile mumyalamada, eski Yunanlılarda temizlik işlerinde, Araplar tarafından ise ilaç yapımında eski çağlardan beri kullanılmıştır.
Günümüzde ise cam sanayinden tutun, temizlik ürünlerine, tarımdan, tıp alanına kadar çok geniş bir yelpazede kullanıldığı bilinmektedir.

Peki, dünya rezervinde hangi ülkelerde bor madeni ve mineralleri bol miktarda vardır?
Aslında çok da değil, toplam 10 ülkede bor madenini görebiliyoruz. Özellikle de Türkiye, ABD ve Rusya dünyanın en büyük bor maden üreticileri.

En gurur duyduğumuz nokta ise, Türkiye’nin bor maden üretiminde lider bir rol oynaması ve rafine borat ve borik asit üretiminde de söz sahibi olması.

Türkiye’de en önemli depositler Kırka, Emet, Kestelek, ve Bigadiç civarında bulunmaktadır. 2000 yılı verilerine göre; Türkiye’de tahmin edilen bor rezervleri 2000 milyon ton civarında ki bu da tüm dünyanın 2/3’üne karşılık gelmektedir. Müthiş bir rakam. Türkiye’de bor maden kazanımı ve işlenmesi ne yazık ki 1970 yılına kadar yabancı şirketlerin kontrolünde kalmış, bu tarihten sonra devletin müdahalesi ile bor madeni ile ilgili tüm işlem, üretim ve pazarlama faaliyetleri Eti Maden şirketi tarafından sürdürülmektedir.

Türkiye’den sonra bor üretiminde ABD gelmektedir. Dünyanın ikinci büyük bor cevher üreticisidir. Güney Kaliforniya ve Nevada’nın çöl bölgelerinde yoğunlaşmış.

Güney Amerika’da ise Arjantin, Şili ve Bolivyada Bor maden yatakları vardır.

Asya kıtasında ise Çin, Rusya ve Kazakistan’da görülmektedir.

Çin’de borat üretimi ülkenin batı ve kuzey doğusunda maden ocaklarında gerçekleştirilmektedir.

Rusya’da ise tek bir Bor maden bölgesi, ülkenin doğusunda, Japon Denizinin yakınında bulunmaktadır.

Kazakistan’da ise İnder bölgesinde önemli bor maden yatakları bulunmaktadır.

Diğer ülkeler ise; Hindistan, İran, Tacikistan, Sırbistan, İtalya. Bu ülkelerde de çok az da olsa bor bulunmaktadır.

Çok şükür bor mineralleri ve rafine borat üretiminde dünya çapında lider olarak Eti Madeni de uluslararası arenalarda görmekteyiz.

Ama yeterli mi?

Değil tabi ki.

Bor ile ilgili çalışmalara çok daha önem vermeliyiz ve endüstriyel boyuttaki ürünleri çok daha hızlı hayata geçirmeliyiz. Elimizdeki tüm imkânlarımızı hele de bu son krizde kullanmalıyız. Hatta dünya bilimsel çalışmalarında en ileri olma gayreti içinde olmalıyız. Belki de kaderimiz buna bağlıdır.

Ben bor ile ilgili çalışmalar da geleceğimiz açısından ümitliyim.

Ama bugün ama yarın…

 

 

Kaynak;
Kenan Yünlü, “Bor Bileşikleri Sentez yöntemleri Özellikleri Uygulamaları” Değişim Yayınları, BOREN, İstanbul, 2016.
Bu yazıyı paylaş:

2 thoughts on “Dünyadaki Hangi Ülkelerde Bor Madeni ve Mineralleri Vardır? / Prof. Dr. Hamdi Temel

  1. Hamdi hocama teşekkür ederim.
    Siyonist Yahudiler Birliğine Üye 10 Ülkedeki bu birlikleri zincir ortaklı 10 adet Şirket kurdular ve isimlerini de ETİ ile başlattılar. Şirket Amblemi olarak da (islamı 4 renkte “beyaz, yeşil, kırmızı, siyah” sancakları temsil ederler.) işte bunlara zıt 3 Nokta dediler. Bu Siyonist Yahudi Birliğine ait bütün Şirketlerinde (amblem 3 nokta) ile gösterilir.
    İşte bu 3 noktalı zincir ortaklı Siyonist Yahudi Dünya da hangi Ülke olursa olsun bu zincir ortaklı 3 noktalı ETİ Şirketleri bütün Madenleri ve sahalarını işgal etmiştir.
    Türkiye Bor Madenlerini diğer ülkelerde de çıkartılıyor. Ancak Tek farkımız Ülkemiz de 4 bölge de değil Türkiye satı Bor madenleri ‘dir. Ve zimin üzerinde olup miktarı da Türkiye alanıdır. Yer altı ise, gidilebildiği kadar da derinliklerin Bor Madenleri çeşitleri vardır.

    Dünya Bor Madenleri Lideri Türkiye… ‘dir…
    250 yıldır bu it sürüsü işgal etmiş… ‘dir…

    1789 – 2020 arası 1’inci Meşrutiyet ile başlatıp “İttihat Terakki Derneğini” yerli işbirlikçi Devletin makamlarını işgal etmiş Rüşvete makamını satmış bazı asker, mit, polis, bürokrat, vb. Bazı Piyonlar ve nitelikli organize dolandırıcı Çetelere zincir ortaklı Vakıf, Şirket, Oda, Borsa, Gazete, Dergi, Tv, Radyo, Birlik, Sendika, Vs. Sivil Toplum savsatası birlikteliğinde Osmanlı İmparatorluğunu işgal edip Bor ve diğer madenleriyle sahalarına çöktüler tabiriyle (bor madenini eşek, katır, at arabasıyla taşıyan köylüye 1-2 lira) beleş diyeceğimiz fiyata alıp Dünyaya 100’lerce 1.000’lerce kat fiyat üzerinden sattılar. ETİ şirketine Temmuz 2017 de Cumhurbaşkanlığı Varlık Fonuna alınıp Devlet el koymuştur. Ancak bu ETİ it sürüsü yine Bor madenlerimizi beleş alıp aynı yöntemle Dünyaya kat ve kat fiyata satmaya devam ediyor. Nedeni ise, 2001 de Devlet ETİ denen iti kapatmıştır. Ancak tekrarını getiren Taner Yıldız ve Ali Rıza Eğriboyun denen 2 it yine 2002 de ETİ denen bu 10 Ülkenin 10 Adet ETİ itlerine Bor madenlerimizi ve sahalarını vermiştir. Ne değişmiştir.

    Artık döğüşmeyeceğiz katma değeri yüksek ürünleri üretmek üzere;
    Ülke İnsanlarımız birlikteliğinde 81 İl ve 922 ilçe adıyla ( Bor Ürünleri Vakıfları ) kuruluşunu 19 adet başlatmıştır. Ayrıca toplam sayısı 1.003 adet kurulacaktır. İşte bu 19 adet (Vakıf Eşit Pay Ortaklığı) ile 25 Ağustos 2020 de ( Türkiye Bor Madeni İşletmeleri Sanayi Ticaret A.Ş. ‘ni kurmuştur. Diğer kurulacak olan ( Bor Vakıfları ) da bu A.Ş. ‘ne Eşit Pay ile Ortak olacaktır. Bu Ülke İnsanları Vakıflar ile Ahilik Sistemiyle Türkiye de mevcut ( Bor ve diğer madenlerle sahalarına ) el koyup Ar-Ge ileri teknolojik katma değeri yüksek ürünleri üretip Dünyaya satıp paylaşıp tok olacaktır… İnşallah… Vakıflar Projeler Kurucu Başkanı Ömer Şen -0532 1531218 – [email protected]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu yazarın toplam 19 eseri bulunmaktadır.