Ferda Udül Kaycı’dan Ruhumdaki Yabancılar / Gözde Karadağ
Kendinizi bir karmaşanın içinde bulmaya hazır olun! Sizin de benim gibi, kitabı bitirdikten sonra derin bir oh çekeceğinize inanıyorum. Gerçekten muazzam bir eserdi. İnsanı sorgulatmıyor desem yalan olur. Aslında bir yandan da çok tuhaf olduğunu söylemeliyim. Şahsen bana bir kaç hissi bir arada yaşattı. Önce ilk bölümlerinde gözlerim dolmaya başladı, sonra bölüm ilerledikçe sinirlenmeye başladım, bazı yerlerde oh olsun hak etti dedim, sonra da bazı bölümlerde sebepsizce gülümsedim… Yazar, Kader ya da Derya -okuyunca siz karar verirsiniz artık- karakteri için, her görenin hayranlıkla baktığı, mahallenin neredeyse tüm erkeklerinin âşık olduğu bir kız olarak bahsetmiş. Sırf bunlardan ötürü okuyucunun, o karakteri merak etmemesi mümkün olmuyor. Hele bir de o Hasan var ki… Ah, o Hasan, ne güzel kalpli bir çocuk! Onca kötülere, kötülüklere inat böyle güzel karaktere sahip, gerçekten böyle aşkla sevebilen insanlar hâlâ var mı diye düşündürmüyor değil… Hayat bu, kime ne göstereceği hiç belli olmuyor desek de aslında bazı şeyler baştan belli ediyor kendisini. Cehalet, yol yordam bilmezlik, sevgisizlik, saçma sapan cinsiyet ayrımı. Evlat ne olursa olsun sevilir ayırt etmeksizin ancak hakikaten bazen öyle ebeveynler oluyor ki, insan keşke hiç evlenmeseler de, çocuk yapmasalar demekten kendini alamıyor. Hayat bu, nerden nereye, ne kondurur bilinmez…
Konular tekdüze, sade ve sanki günlük bir dilde anlatılıyormuşçasına akıp gitse de, aslında oldukça karmaşık. Bir yerden sonra sanki satırlar kelimelere karışıyor, ve yavaş yavaş dökülüyor insanın gözünün önünden. Sonra derin düşüncelere dalmış bulabiliyorsunuz kendinizi. Keşkeler, ahlar vahlar çıkıyor ağzınızdan istemsizce. Ailenin, kardeşliğin, aşkın ne kadar önemli olduğunu lâkin onca yeniliklere, eğitime ve teknoloji çağına rağmen hâlâ ne kadar şuursuz, ne kadar cahil bir toplum içinde yaşadığımızın bir kanıtı adeta bu kitap. Bir çok dersi içinde barındırması bir yana, konunun akışı, ilerleyişi müthiş derecede ivme kazanıyor kitabın ortalarına doğru. Bir an için o sahnede kendinizi bulabiliyorsunuz. Şahsen kitabın sonlarına doğru benim epey beynim yandı. Hele o sonu yok mu? Tam ters köşe! Bazen gerçeklerin aslında sandığımız şeyler olmadığını bir kez daha görmüş olduk.
Kitabın teknik özelliklerine gelecek olursak; puntoları ideal boyuttaydı. Kapak tasarımının konuyla oldukça uyumlu olduğunu düşünüyorum. Dili sade, akıcı ve birinci ağızdan anlatılmış. Genelde böylesine karmaşık bir eserlerde genelde bir şekilde hatalar olabiliyorken, bu eserde hiç bir şekilde ucu açık bir bölüm bırakılmadığı gibi okurun aklında da hiç bir şekilde soru işareti de bırakmamış yazarımız. Gerçekten çokça başarılı bir eser olduğunu düşünüyorum.
Herkesin belli bir kategorisi vardır. Kimisi polisiye sever, kimisi dram, kimisi romantik… Benim de ekstradan “Bu yazar ne yazsa okurum” kategorim vardır. Ve Ferda hanım kesinlikle bu kategorimin içinde yer alıyor. Aslında bu da Türk yazarlarımızın oldukça başarılı oldukları anlamına geliyor.
Gerilmek, tebessüm etmek, gerçekten sevilmenin nasıl bir şey olduğunu görmek istiyorsanız bu kitabı okuyun! Ha bir de; sevgisizliğin, işkencenin, şiddetin insanı ne hâle getirdiğine şahit olmak istiyorsanız yine okuyun…
Hep söylediğim gibi, bu kitabı okumazsanız bir şey kaybetmezsiniz ancak çok şey kaçırırsınız.
Böyle karmaşık, güzel bir eseri meydana getiren sevgili yazarımız Ferda Udül Kaycı’ya, eseri kitaplaştırıp biz okurlara sunduğu için Parola Yayınları’na şahsi adıma çok teşekkür ederim…
Çok güzel yorumladınız. Aynı düşünceleri paylaşıyoruz. Ferha Hanım kusursuz bir şekilde hikayeyi planlayıp yazdı ki, insan bazı bölümlerde sövmeden bile edemiyor. Yüreğime öküz oturdu gibi hissettiğim oldu. Ama en çok etkileyen şey ise finalde ters köşe oluşumdu. Harikaydı