DergiZan

Yazı ve Sanat Ülkesi

‘Gülün Dikene Katlanması Onu Güzel Kokulu Yaptı’ / Amine Ateş Kabaktepe

İnsanoğlu dünyaya imtihan edilmek için gönderilmiştir. Bu imtihanın bir gereği olarak, sıkıntı, acı, zorluk, üzüntü ve musibetlere karşı dayanmak, katlanmak, direnmek, tahammül etmek, nefsine hâkim olmak… Yapılan haksızlıklara karşı ani tepkilerden aceleden ve telaştan uzak durmak gerekir. Yüce Rabbimiz bu gerçeği bize “Gerçekten biz insanı zorluk içinde yarattık.” (Beled Suresi 90/4) buyurmak suretiyle ifade etmiştir.

Sabretmesini bilmeyen kişi varlıklı da olsa, yoksul da olsa, daima rahatsızdır, doyumsuz ve tatminsizdir. Her zaman açtır. Ancak sabır sayesinde insan, kendi kendisini frenlemeyi başarabilir. Hem yokluğun hem varlığın, hem acının hem neşe‘nin, hem belânın hem nimetin tehlikesine karşı mü‘minin  en güvenli kalkanı sabırdır.

Unutulmamalıdır ki, istemekle de giderilemeyecek ihtiyaçlar olabilir.  Göz ve gönül tokluğu, başkalarının yardımıyla bir şeylere kavuşmaktan çok daha sağlıklı ve şerefli bir yoldur. Mü‘mine de bu yakışır. Her ikramın bir sonu, bir sınırı vardır. Ancak sabır öyle bir nimet ve ikramdır ki, hayatın her safhasını kucaklar ve her türlü şartta sahibinin izzet ve şerefini korumasını sağlar.

Başarıya giden adımlar

Sabır; yüzünü asmadan, acıyı yudum yudum içme sanatı… İnsanın kendi kuvveti ve iradesi ile altından kalkamayacağı kötülüklere ve zulümlere dayanmaya çalışmasıdır. Çölde susuzluktan serap görse bile, sudan ümidini kesmemektir. Zaman hızlıca akıp giderken, dünyanın adaletin ışığıyla er geç aydınlanacağından emin olmaktır. Yüce Allah Kur‘an-ı Kerim‘de şöyle buyurmuştur : “(Ey Peygamber!) Sabret! Sabrın da ancak Allah‘ın yardımı iledir.  Onlardan dolayı üzülme! Kurdukları tuzaklardan telaş edip sıkıntıya düşme!” (Nahl/127)

Başarıyı oluşturan yol küçük adımların peş peşe atılmasıyla gerçekleşir… Hayal kurulduğu zaman gerçekleşme yolunda ilk adım atılmış olur. Hayallerimiz bize cesaret, güç verir. Bazen dışarıdan değil kendimiz de engel oluşturabiliriz kendimiz için. Aceleciliğimiz, telaşımız, bıkkınlığımız, hiçbir emek sarf etmeden hedefe varma isteğimiz ve sabırsızlığımız…

 

 

Bu yazıyı paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu yazarın toplam 10 eseri bulunmaktadır.