DergiZan

Yazı ve Sanat Ülkesi

Bir Âşıklık Geleneği Kitabı “Dem Meclisi” / DergiZan

 Dem Meclisi (Ȃşık Celâlî ile Ȃşık Çağlarî’nin Atışmaları), Âşıklar Kahvesi’nde, kadîm bir geleneğin izini sürerek, Ȃşıkların hiçbir ön hazırlık yapmadan, tamamen doğaçlama yaptıkları atışma ve karşılaşmalarının toplamından oluşan bir kültür çalışmasıdır. Yazar, Abdurrahman Adıyan, Dem Meclisi’ni, masa başında değil, tamamen sahada, yerinde 6 yıl gibi uzun bir süre emek harcayarak vücuda getirdi. Doğal ve otantik halinde araştırdı, derledi. Dem Meclisi, özgün, samimi, nadide bir eser olarak okurla buluşuyor.

 Dem Meclisi, şair-yazar Abdurrahman Adıyan’ın ‘Âşıklık Geleneği’ne dair doğaçlama atışma ve karşılaşmaların yapıldığı kayıtlarından oluşuyor. Dem Meclisi, bu geleneğin Van’da son temsilcileri olan Âşık Celâlî ve Âşık Çağlarî’nin Halk şiiri dağarcığından icra ettikleri ve gerçekleştikleri saz ve söz ziyafetinden tarihe kayıt düşen bir şiir toplamını teşkil ediyor.

Dem Meclisi, inceleme-derleme özelliği ile unutulmaya yüz tutmuş bir geleneğin gelecek nesillere aktarımı düşüncesiyle, edebiyat tarihi bağlamında kalıcılık niteliği olan tutkulu bir çalışma aynı zamanda. Dem Meclisi’yle Halk şiirine tutkuyla bağlanan Adıyan’ın, saz ustalarının doğaçlama ifade ettiği ‘şiir sözleri’ni zamana direnerek kayıt altına aldığına tanıklık edeceksiniz.

Bir adanmışlığın kitabı Dem Meclisi, kadîm dostluklardan, aşktan, sevdadan, merhametten bahseden bu kitabıyla Adıyan, kültürümüzün önemli bir durağı ve mihenk taşı olan Halk şiiri birikimine yeni taş eklemekle birlikte, ortaya değeri erbabınca bilinen nadirattan bir eser de koyuyor.

Her bir şeyin sahtesinin çıktığı bir zaman diliminde Dem Meclisi, Âşıklar Kahvesi’nden mülhem derdinize dert ortağı olacak, sevda ile yaralı yüreğinize bir yeğinlik katacaktır.

Dem Meclisi, Abdurrahman Adıyan’ın akıcı diliyle geçmiş kadîm bir geleneğin izinde iz sürerek vücuda getirdiği son kitabıdır. Eser, İbrişim Kitap etiketiyle Temmuz ayı itibariyle okurlarıyla buluşuyor.

 

Kitap Adı: Dem Meclisi (Ȃşık Celâlî ile Ȃşık Çağlarî’nin Atışmaları)
Tür: İnceleme-Derleme
Yazar: Abdurrahmana Adıyan
Yayınevi: İbrişim Kitap /Temmuz 2017
Sayfa: 232
Fiyatı: 22.50 TL

 

Bu yazıyı paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu yazarın toplam 27 eseri bulunmaktadır.

Yazarın diğer yazıları