DergiZan

Yazı ve Sanat Ülkesi

Açıkkara 71 / DergiZan

Açıkkara mizah dergisinin 71. sayısı okurlarıyla buluştu.

Tacettin Şimşek dergide “Nigâr Hanım Vay” isimli serisinin ikinci bölümüyle yer alıyor. “Herkes Haklı” başlıklı bölümde, matbuat âlemindeki tartışmalar konu ediliyor.

Şimşek, sözlerine edebiyat tarihimizdeki meşhur tartışmalara değinerek başlıyor:

“Şinasi mi Said Bey mi, Kemal mi Ziya mı, Ek­rem mi Naci mi, Beşir Fuat mı Menemelizâde Ta­hir mi, Ahmet Mithat mı Cenap mı, Fikret mi Âkif mi?” tartışmalarıyla matbuat dünyamız çal çal çalkalanıp durmuş; “abes / muktebes”ten Zemze­me / Demdeme’ye, Harabat / Tahrib-i Harabat’tan edebiyat-ı cedide / mutavassıtîn, hayal / hakikat ve dekadanlara kadar birçok kavga matbuat sayfala­rında arzıendam etmişti.”

Laf dönüp dolaşıp Nigâr Hanım’a gelince işler karışıyor. Anlı şanlı edebiyatçılar ve eleştirmenler Nigâr Hanım’ın hece, serbest ve aruz sahasındaki ustalığını övme yarışına giriyorlar.

Mehmet Pektaş, Sahibinden Komik’e (Bir Emlakçı Romanı) dördüncü bölümüyle devam ediyor. “Tek Ayak Üstünde Kırk Yalan” başlıklı yeni bölümde yalan virtüözü Cengiz, sanatını ustalıkla icra ediyor. Hacı Niyazi’yi türlü yalanlarla memleketine sepetlerken yeni bir özelliğini daha okura gösteriyor: yalanı söylenmeden önce, henüz yalancının zihnindeyken tespit etmek.

Halit Yıldırım, Küfeci İrfani’nin ağzından anlattığı öykülere devam ediyor. Bu sayının öyküsü: “657’li Hayalet Törrüd” Başlığı görünce devlet hayalet de mi istihdam ediyor diye düşünebilirsiniz. Devlette hayalet kadrosu bulunmaz ama bekçi diye işe aldığı adam sonradan hayalet olmaya heves ederse ona da ivedilikle gereğini yapar.

Kilolarınızla başınız mı dertte? Su içseniz yarıyor mu? Yoksa şişman değilsiniz ama kemiğiniz mi iri? Gelin kilo alıp verme konusuna Fatma Uçarlar’ın “Bir Dirhem Et” isimli öyküsüyle bakalım.

Salman Kapanoğlu, fıkra tadında anılarına bu sayıda da devam ediyor. Kapanoğlu hazırcevaplığı ve kıvrak zekâsı ile yüzünüzde tebessüm ettirecek.

Âşık Müdamî ve Murat Çobanoğlu bir atışma örneği sunarken Hacı Musa Tuncer “Iskat”, Memik Kömekçi “Bir Çift Sözüm Var”, Nurgül Kaynar Yüce “Attılar Huzurevine”, Celil Çınkır (Delibal) “O Bildiğin Eller El Değil Gardaş”, M. Nihat Malkoç “Cahille Sohbeti Kestim”, Halûk Tanrıverdi “Tek Kişilik Yaya Yolu”, Hızır İrfan Önder (Sukutî) “Yakar Sinemi”, Kadir Köse “Kadın Daha Özgür Olmalı”,Yakup Gümüş “Neler Var Neler”, Ercan Sağlam “İftira”, Yasin Şen “Sakız”ı Öğrenci Destanı”, Mustafa İmir “Yeni Yıl Dileğim” ve Tayyib Atmaca “Palto Mersiyesi isimli şiirleriyle Açıkkara sayfalarından okura sesleniyor.

Derginin aylık olarak mail adresinize gelmesini istiyorsanız [email protected] adresine bir mail atmanız yeterli. Ayrıca derginin tüm sayıları www.acikkara.com sitesinde erişime açık.

Açıkkara Kitaplığı

Açıkkara dergisinin e-kitap olarak yayımladığı eserler www.acikkara.com adresinde erişime açık.

Tayyib Atmaca-Üçübirarada (Şiirler)

Tacettin Şimşek-Nedim Kimden Kaçıyor? (Öyküler)

Halit Yıldırım-İrfanî’nin Küfesi (Öyküler)

Mehmet Pektaş-Avanaklar Kahvesi (Öyküler)

Bu yazıyı paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu yazarın toplam 31 eseri bulunmaktadır.

Yazarın diğer yazıları