DergiZan

Yazı ve Sanat Ülkesi

Açıkkara 67 / DergiZan

Açıkkara mizah dergisinin 67. sayısı yine dopdolu. Tacettin Şimşek “Savulun Bâki Geliyor” isimli öyküsüyle divan şairleri yâd ediyor. Genç şair Bâki, dönemin büyük şairi Zâti’yi ziyaret eder. Zâti o sırada kendine ait dükkânda Taşlıcalı Yahya Bey, Hayâlî, Kara Fazlî ve Galatalı Kudsi gibi devrin önemli şairleriyle sohbet hâlindir. Utana sıkıla şiirlerini Zâti’ye sunan Bâki, beklemediği bir tepki alır. Geçmişe yolculuk yapmak isteyenler için kaçırılmayacak bir öykü okurları bekliyor. Günümüz şiir heveslilerinin de öyküden çıkaracağı
dersler var.


Halit Yıldırım, Küfeci İrfani’nin ağzından anlattığı öykülere devam ediyor. Bu sayının öyküsü: “Kız Kaçırma Davası” İrfani Efendi’nin şu satırları başka söze gerek bırakmıyor: “Şimdi bu başlığı okuyan herkes “Koskoca İrfani Ağa kız da mı kaçırmış?” diyecek. Efendim ben kimseyi kaçırmadım ama böyle bir olaya azmettirici olarak jandarmaya ifade vermek zorunda kaldığım da doğrudur. Nasıl mı diye soracak olursanız, maalesef dilim yüzünden.”


“Kız Kaçırma Davası” için İrfani Efendi öykülerinin en iddialılarından birisi desek yanlış olmaz. İrfani Efendi, halkın ısrarı üzerine babasından dinlediği bir kız kaçırma hikâyesini anlatırken bir anda kendisini bir kız kaçırma davasının içerisinde bulur. Ona akıl danışan Hasip Efendi ve Zeynel öğretmen lafı olmadık yerinden anlayınca işler karışır, hem de ne karışma!


Mehmet Pektaş, bu sayıda “Kaldır Kolları” isimli bir öyküyle yer alıyor. Okul müdürü Yaşar Bey mesleğinin ilk yıllarında yaşadığı olaylar yüzünden düğünlerde oynamaya tövbe eder. Oysa aylarca kursuna gidip öğrendiği ama hiçbir düğünde oynayamadığı bir zeybek de vardır: Barutçu Zeybeği. Okuru öyküde Anadolu’nun unutulmaya yüz tutan geleneklerine doğru keyifli bir yolculuk bekliyor.


Salman Kapanoğlu, her biri birer fıkra tadında olan anılarına bu sayıda da devam ediyor. Kapanoğlu’nun hazırcevaplılığına hayran kalmamak elde değil. “Açık Konuşmak- Alınır Satılır Cinsten Değil-Serme Bak” bu sayının gülümseten hikâyecikleri. Dadaloğlu “Memicioğlu”, Osman Gazi Turaç “Dedi ki Yök Yök”, Mehmet Gözükara “Taksimat-ı Hakikiye”, Nurgül Kaynar Yüce “Körebe”, Hacı Musa Tuncer (Azâbî) “Bakkal Bilal ve Veresiye Defter”, Mehmet Osmanoğlu “Gelmedin”, Ramazan Demirtaş “Görmedin”, Memik Kömekçi “Halkım Versin”, Hanifi Yılmaz “Kibrin Tek Sözün Eyvallah Etmem”, Celil Çınkır “Nerden Bulayım?”, Mustafa İmir “Hafifmeşrep”, Ramazan Yıldız “Diyetteyim Doktor Bey”, M. Nihat Malkoç “İnsanı İnsandan Koru Allah’ım” isimli şiirleriyle Açıkkara sayfalarından okura sesleniyor.

Derginin aylık olarak mail adresinize gelmesini istiyorsanız [email protected]
adresine bir mail atmanız yeterli. Ayrıca derginin tüm sayıları www.acikkara.com sitesinde
erişime açık.

Açıkkara Kitaplığı

Açıkkara dergisinin e-kitap olarak yayımladığı eserler www.acikkara.com adresinde
erişime açık.
Tayyib Atmaca-Üçübirarada (Şiirler)
Tacettin Şimşek-Nedim Kimden Kaçıyor? (Öyküler)
Halit Yıldırım-İrfanî’nin Küfesi (Öyküler)
Mehmet Pektaş-Avanaklar Kahvesi (Öyküler)

Bu yazıyı paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu yazarın toplam 29 eseri bulunmaktadır.

Yazarın diğer yazıları