DergiZan

Yazı ve Sanat Ülkesi

İslâm Aritmatiği Mektepte Öğrenilmez!.. / Ayşe Rahşan Gürel

Küçüktü… Hayatın, sadece ellerini kirlettiği kadar küçüktü. Hayata hep umutla dünya dolusu baktığı için herkes ona Güleç Çocuk derdi.

Çok sevdiği lakin bir türlü anlaşamadığı bir matematik hocası vardı Güleç Çocuk’un. Adı Kâsım’dı. İsmi gibi bütün işi gücü taksim etmek, bölmekti.

Tahtanın başına geçer aritmetiğe dair her şeyi bir güzel anlattıktan sonra bitkin bir şekilde masasına geçer ve kaşlarını çatarak şöyle derdi:

‘Size bölme işleminin gereklerini öğrettim. Fakat şunu aklınızdan çıkarmayın ki… eğer bir pastanız yoksa onu nasıl dilimleyeceğinizin de önemi yoktur”…

Lakin Güleç Çocuk, hocasının bütün uyarılarına rağmen, her gün büyük bir heyecanla,
olmayan pastasını nasıl dilimleyeceğime dair taktikler geliştirirdi…

Tıpkı Nuh Peygamberinin deniz olmayan bir bölgeyi vuracak tufan için gemi yaparken kullandığı ‘hayal gücü’nü kullanarak…

Çünkü ninesi ona her gece büyük âlim Hoca Nasreddin’in hikayelerinden anlatır o da keyifle dinlerdi. Ona Güleç Çocuk denmesi de bundandı belki.

Hoca’nın göle maya çalıp yoğurt yapmaya çalışmasını dinlemişti bu gece. ‘Ya Tutarsa’ diye geçirdi içinden gülümseyerek… Ya tutarsa…
Bu, bildiği en sağlam olasılık hesabıydı. Huzurla uykuya daldı…

Aylar aylara eklendi, yıllar yıllara. Güleç Çocuk büyüdü. Kalbi de onunla büyümekteydi. O Kocaman Rabbine güvenerek hesapsız kitapsız iyilik yapıp denize atmaya devam ediyor ve hayata hala aynı çocuk gözlerle gülümsüyordu.

ALLÂH’IN MATEMATİĞİNİ DE BİLEYDİN

Sevgili matematik hocasını ise hiç unutmadı Güleç Çocuk.

“Ah Molla Kasım hocam âh!” diye geçirirdi içinden. Ne olurdu biraz da Allâh’ın matematiğini bileydin. O zaman bir dilim pastanı bölüştüğünde en az on dilim pastan olacağını sen de bilir ve sen de benim gibi hep gülümserdin”…

Ve o ışıl ışıl gözlerini göğe kaldırır hocası ve hocası gibi sadece modern matematiği bilip de Allâh’ın taksim sistemini öğrenmemişler için bol bol dua ederdi…

Ve bilirdi ki inanan kişinin kardeşine ettiği dua, geri dönmezdi!..

 

Bu yazıyı paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu yazarın toplam 23 eseri bulunmaktadır.

Yazarın diğer yazıları