DergiZan

Yazı ve Sanat Ülkesi

Öyle Bir Ölmeli ki İnsan Toprağa Bahar Gelsin / Ayşe Rahşan Gürel

“Üşüyorum” dedi genç adam kitaplarını koltuğunun altına sokup ellerini ovuşturarak. Sahlep satan bir el arabasının önünde durmuştu. Bir anda gözü sahlepçinin sevgiyle ışıldayan gözlerine değdi.

Gayri ihtiyari döküldü kelimeler dilinden:

“Nereye baksam soğuk vuruyor yüzüme. Yılmadan yürüdüğün yollar soğuk, okumakla geçirdiğin yıllar ürkütücü, itinayla kucak açtığın dostluklar nemli”

Bu benzetmeler de nerden aklına gelmişti böyle…

Yaşlı adam gam eriten şefkatiyle gülümsedi:

“Öyleyse bu sahlep sana iksir gibi gelecek. Gönlüne bu kadar kış vurduysa geçtiği yolu yeşerten bahar gibi insanlarla tanışsana evlat. Geçmişten kurtulup gelecekten sıyrılıp Bahar İnsanlar Mahallesine taşınsana!”

Genç adamın soğuktan kızarmış mahzun yüzüne bir tebessüm yayıldı. Sahlepe henüz dokunmamıştı lakin içi ısınmıştı bile.

“Sanırım siz o mahalleye yakın oturuyorsunuz” dedi gülerek. Gülmek, yaşlı adam kadar ona da yakışmıştı. Yüz hatları gevşedi. “Eminim bana uygun kiralık bir ev bile biliyorsunuzdur”

Güzelim tarçın kokusunu burnuna çekti. Evet… Onu böyle kendinden geçirip deli dolu söyleten, tarçının bu baş döndürücü kokusu olmalıydı. Karşısındaki vakur adam sustukça, delikanlının konuşası geliyordu. Aldığı sessiz cevaplarla yüreğindeki bütün yaman çelişkiler tutuşmuş, hiç tatmadığı bir sevda yeli damarlarını kavurmuştu. Birlikte Bahar İnsanlar Mahallesine doğru ilerlediler.

Buradakilerin halinde başka bir dirilik vardı. “Ölmeden önce öldükleri” belliydi. Hepsi birer Fatiha gibi her kapıyı açmayı biliyordu. Birden “iyyâke na’büdü ve iyyâke nesta’în” ibaresini ne kadar da çok okuduğunu hatırladı. Bu her mevsim yeşil mahalleye taşınma izninin nerden geldiğini anlamıştı. “Elhamdüllillah elhamdüllillah..” diyen sesi bağrını delerek mahalleye yayılırken,

“Öyle bir ölmeli ki insan, toprağa bahar gelsin” dediğini işitiyordu yaşlı adamın göğe bakarak; usulca…

Bu bir bakıma “Ve lillahil hamd” demekti!..

 

Bu yazıyı paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu yazarın toplam 23 eseri bulunmaktadır.

Yazarın diğer yazıları