DergiZan

Yazı ve Sanat Ülkesi

Peygamber ile Problemlerin Üstesinden Gelmek / Sadettin Turhan

Bugünkü problemlerin üstesinden gelmek için ne gibi stratejiler uygulanabilir? Önümüzde muazzam bir strateji kitabı var. Her yönüyle düşünülmüş, tetkik edilmiş, irdelenmiş, sabitlenmiş, örneklenmiş ve daha önce başarıları milyonlarca kez test edilmiş bir strateji kitabı! Bu kitabı çok iyi algılamamız gerekiyor. Bu kitap Kur’an’dır ve Kur’an’ı bize anlatan, bu strateji kitabını bize tek tek nakşeden bir de rehber var Efendimiz (s.a.v.).

Eğer bir hastalığımız varsa bunun çaresi bir doktora gidip reçete almaktır. Ve bu reçeteyi en güzel şekilde uygulamaktır. Kendi bildiğimiz, duyduğumuz metotlarla o hastalığın üzerinden gelmeye kalkarsak hastalığımız ilerler, belki de içinden çıkılamaz bir hal alır. Bir reçete almamız kesinlikle gereklidir. Bu reçetede Kur’an’dır.

Kur’an’da her hastalığın mutlaka ve mutlaka bir çaresi, devası vardır. Sadece aramak, sadece bakmak, irdelemek ve incelemek gerekiyor. Biz Kur’an’dan uzaklaşan bir toplum olduk. Bugün baktığımızda herkesin evinde bir Kur’an var, belki de bazı geceler açıp okuyoruz ama manasından habersiziz. Bugün hangimiz üç beş ayetini okuyoruz, bakın her gün sayfalarca değil üç beş ayetini okuyup, üç beş mevzusuna bakıp, bunlarla alakalı kendimize ders çıkartıyoruz. Hep başkalarına anlatmak için bir öğrenme tarzımız var. Hep başkası yanlış yapıyor, biz doğruyuz. İşte, bu strateji bizi yanlış yere götürüyor.

Bugünkü problemlerimizin üstesinden gelmek için Kur’an kılavuzunu, Kur’an strateji kitabını çok iyi okumamız gerekiyor. “Hamd, âlemlerin Rabbi olan Allah’a mahsustur.” ayeti ile başlayan o Kur’an’ı hamd ederek ve bütün meseleleri bize anlattığı şekilde algılayarak, örneklendirerek ki bugün Kur’an’a baktığımızda strateji kitabı olduğunun en büyük, bariz örneklerinden birisi Peygamberlerin hayatlarından çok bahsetmesidir. Hatta birkaç ayetinde “Biz ayetlerimizi anlayasınız diye tekrar tekrar size anlattık.” buyuruyor. Ve bunun bir masal, hikâye kitabı olmadığını tekrar tekrar söylüyor. Mesela Yusuf (a.s.) kıssasında biz hayatımızla alakalı binlerce meseleyi görebiliriz. Bir Yunus (a.s.)’da, bir İsmail (a.s.)’da, bir İbrahim (a.s.)’da, Lut (a.s.)’da, Nuh (a.s.)’da, bir Musa (a.s.)’da ve diğer bütün peygamberlerin anlatıldığı Kur’an’da bir strateji çıkartabiliriz.

Efendimiz (s.a.v.)’e yapılan uyarılar, yapılan güzel bildirimler, yapılan güzel stratejik taktikler bizim için çok önemli bir hal alır. Yani stratejimiz mutlaka Kur’an olmalı. Onun bir sonrasına gelip, en başta bahsettiğimiz konu Peygamberin stratejilerini değerlendirmektir. Peygamber, hayatında hangi meseleye nasıl bir yön uygulamıştır. Bu, çok önemlidir. Peygamberin hayatına baktığımızda, sorunları yaşadığında, o sorunlara karşı vermiş olduğu örnekleri eğer biz algılayabilirsek, o zaman stratejimizi çok iyi belirlemişiz demektir.

Problemlerin üzerinden gelmek için Peygamberi bir metoda ihtiyacımız var. Bunun bir yolu da Peygamberi çokça tanımaktır. Peygamberle alakalı kaynak eserlere başvurmaktır. Bir meselemiz olduğunda sağa sola, ona buna sorup fikir danışmadan evvel Peygambere danışmalıyız. Peygambere danışmak demek Kur’an’a danışmak demektir. Belki gece karanlıkta oturup, gözlerimizi kapatıp, almış olduğumuz bilgileri gözden geçirmektir. Kendi kendimizle kalmaktır. Biz sorunların üstesinden gelmek ve bu sorunlara karşı bir strateji belirlemek istiyorsak mutlaka Peygamber’i tanımak ve Peygamber’in ışığında, O’nun rehberliğinde, O’nun elinden tutarak Kur’an’a müracaat etmek zorundayız.  Strateji bu olmalıdır.

 

 

Bu yazıyı paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu yazarın toplam 17 eseri bulunmaktadır.