DergiZan

Yazı ve Sanat Ülkesi

Galiba Toplumsal Değişim   Geçiriyoruz / Cihangir Boz     

Evvela şunu belirtmekte fayda görüyorum, hiç kimse durup dururken adam öldürmez. “Adam öldürmeyi Hasan, oyun mu sandın?”  türküsünde olduğu gibi.  …Son zamanlarda kadına şiddet konusu gündemden hiç düşmüyor.  Her gün “Boşanmak istemediği eşini canice öldürdü.”  Haberlerini izleyip duruyoruz.  2020 Yılının ikinci günü benzer bir haberle sarsıldık. Dileğim yanılmamdır ancak 2020 yılı bu cinayetler sayısında   2019 yılını geride bırakacak gibi.

Evlenme ve boşanmalarla alakası olmayan Özgecan ASLAN, Ceren ÖZDEMİR cinayetleri gibi vakaları  ayrı değerlendirmek  lazım.  Bu tip katiller dar ağacında sallanmayı hak eder.

Olaya bakış açımı anlatabilmem için yıllar önce Almanya’dan dönüş yapan bir amcanın anlattıklarını size aktarayım. Bu amca ilk görev yerim olan köyün aynı zamanda muhtarıydı.  “Hoca orda her şey çok farklı. 18 Yaşına giren birine anası babası artık karışamıyor.  Kadın kocasından habersiz gezmelere gider ama koca karışmaz.  Kız anasından babasından habersiz tatile çıkar, erkek arkadaşıyla gezer   kimse karışmaz”   Buna benzer  bir sürü  olay anlatırdı. Hatta bir keresinde gece yarısı kapısının zilinin çalındığını, kapıyı açtığında  komşusu olan bir kızın  elinde  bir kadeh ve şişe ile geceyi beraber geçirmek için geldiğini, kendisinin  de o an Hz Yusuf misali  kızı çevirdiğini anlatmıştı. Sonunda da işi özetlerdi “Gavur milleti işte her konuda çok iyiler ama namuslarına da o kadar genişler. “

Acaba her akşam hanelerimizde izlediğimiz diziler sayesinde alamanlaşıyor muyuz? Toplumsal değişim mi geçiriyoruz?  Dizilerde değerlerimize alenen saldırı var. Mesala kutsalımız analarımız veya babalarımız dizilerde  pislik, üç kağıtçı, sevenleri ayıran rollerindedir. Hacı-hoca olanlar bir numaralı  haramzadelerdir. Nesil, ben artık büyüdüm bana karışamazsınız demeye başladı. Büyük, küçük, ar-edep, namus yerlerde sürünüyor.  Anlayacağınız muhtar amcanın deyimiyle gavurlaşıyoruz.  O kadar ki evlenmek çok zor, boşanmak pazardan hıyar almak kadar kolay.

Her türlü şiddette hele hele kadına şiddete herkesten çok karşıyız.  Ancak olayları analiz etmek ve anlamak çözüme giden ilk adımdır. Allah aşkına adam öldürmek o kadar kolay mıdır?  Kim durup dururken elini kana bular? Söyleyin, kim sevdiği, âşık olduğu birini hunharca öldürür? Tahminimce milyonda bir böyle caniler çıkar. Bu tip bin olayın dokuz yüz doksan dokuzunda namus konusu var biz göremiyoruz. Veya namus anlayışımız değişti farkında mı değiliz.  Sosyal medya paylaşımları telefonlar, hepsi bize yönelmiş silah anlayacağınız. Her şey de olduğu gibi teknolojiyi kullanmayı da bilmiyoruz.

Emniyet, polis ,hukuk çare bulamıyor . Gördüğünüz gibi hiçbir tedbir çözüm olmuyor.   Yılın ilk günlerinde KADINA YÖNELİK ŞİDDET genelgesi yayımlandı.  Boş sayfalar bence.  Çözüm mü?.. Televizyonlardaki ve telefonlardaki kültür erozyonlarına maneviyatımız ve değerlerimizle dur demeliyiz.  Aile kuranlara İslami değerleri dikte etmeliyiz.  Kısaca özümüze dönmeliyiz. Allah’ın emri Peygamberin kavliyle evlendirdiklerimize Peygamberin ahlakını  da  sunmalıyız. Erkeklerimize kadına fiske vurmayan yüce Peygamberi, kadınlarımıza da Hz Fatma’nın Hz Ayşe’nin namus anlayışını kavratmalıyız. Tabii ki eğitimle.

 

 

Bu yazıyı paylaş:

One thought on “Galiba Toplumsal Değişim   Geçiriyoruz / Cihangir Boz     

  1. Yazınızı okudum değerli hocam. Baştan sona kadar haklısınız. Bilinçli olarak yapılan manevî asimilasyon yetkili kurumlar tarafından yapılıyor. Sosyete imamları revaçta, ehl-i sünnet âlimleri pasifize edilmiş durumda. Kadem, İstanbul sözleşmesi vb. oluşumlar da toplumun temeline dinamit yerleştirme vazifesini üstlenmiş, bunu da çok iyi bir şekilde yerine getirmekteler. Ne yapabiliriz peki.
    Bana göre her ehl-i sünnet inancını taşıyan her aile reisi ailesini korusun. Çünkü şeriat ailede yaşanırsa topluma sirayet eder. İmanın kor ateş olduğu bir zamanda yaşıyoruz.
    Rabbim mü’minlerin yardımcısı olsun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu yazarın toplam 51 eseri bulunmaktadır.

Yazarın diğer yazıları